A nyári kerti partik főszereplője lehet ez a bodza szörp, ami vízzel és borral egyaránt finom, hűsítő finomság alapja lehet.

Bodzaszörp grillezett citrommal

Elkészítési idő: pihentetés + 35 perc
Nehézség: 2

Bodzaszörp grillezett citrommal

írta: Peitli Csilla

Hozzávalók:

  • 30 db bodzavirág
  • 4 kg cukor
  • 7 db citrom
  • 6 l víz
  • 1 ek napraforgó olaj

Elkészítés:

  1. 5 liter vizet forraljunk fel 3,5 kg cukorral az oldalégőn. Ha felolvadt az összes cukor, akkor vegyük le és hűtsük.
  2. A maradék 500 g cukrot karamellizáljuk, és amikor már szép aranybarna a színe, öntsük fel 1 liter vízzel. Kicsit visszakeményedik a karamell, de szépen felolvad majd újra. Ha ez megtörtént, adjuk hozzá a korábban elkészített szirupot is.
  3. A grillt közben melegítsük elő magas hőfokra. A citromokat vágjuk vastagabb karikákra és kenjük le őket olajjal. 
  4. A grillre felhelyezve süssük őket 3 percig, hogy szépen megpiruljon a felszínük. (Ha sikerül kicsit édesebb meyer citromot vennünk, akkor többet is grillezhetünk, amit frissen is fogyaszthatunk, édesen savanykás íze igazi csemege vagy koktélokhoz, halakhoz is kínálhatjuk.)
  5. A szirupos edénybe tegyük bele a citromokat és a bodzavirágokat. Ezeket nem kell lemosni, hogy minél több ízes virágpor rajtuk maradjon.
  6. Az így elkészített keveréket hagyjuk állni minél tovább, akár 5 napig is pihenhet egy sötét hűvös helyen, ha időnként megkavarjuk.