Komfort food, hangzik el sokszor a főzőműsorokban és ismert séfektől ez a kifejezés. De mit is jelent? Egy olyan házias, finom ételre utal, amely melengeti a szívet és a lelket, sokszor a családi asztalt és a gyermekkorunkat juttatja eszünkbe. Erre ékes példa a legtöbb egytálétel, ilyen finomság a vörösboros sertéspofa is, ami a régi jó sertéspörkölt egy mai igazán trendi változata.

 

 

 

 

 

Ínyenc vörösboros sertéspofa

Elkészítési idő: 300 perc
Nehézség: 3

Ínyenc vörösboros sertéspofa

írta: Simicz Heni

Hozzávalók:

  • 2 kg Sertéspofa
  • 1 kis konzerv sűrített paradicsom
  • 2 fej vöröshagyma
  • 6 gerezd fokhagyma
  • 1 csokor szárzeller
  • 1 db zeller gumó
  • 2 db répa
  • 15 dkg disznózsír
  • 500 ml Száraz vörösbor
  • sertés fűszerkeverék
  • bors
  • igény szerint marhahús alaplé

Elkészítés:

1. A sertéspofát előkészítjük, a hártyát eltávolítjuk és nagyobb kb 10 dkg-os darabokra vágjuk.

2. Választunk egy általunk preferált fűszerkeveréket, száraz pácot és alaposan fűszerezzük vele. A rubozás után egy órát állni hagyjuk, majd finom lisztbe forgatjuk.

3. A felforrósított zsírba belehelyezzük a fűszeres, lisztezett hús darabokat. Addig sütjük őket mindkét oldalukon, amíg nem kapnak egy szép piros kérget.

4. A kész pirosra kérgezett húsokat kivesszük és félretesszük.

5. A finomra vágott hagymát aranybarnára pirítjuk, amint elkészült vele együtt karamellizáljuk a paradicsomsűrítményt.

6. Mikor megpirult a paradicsom és a hagyma rátesszük a többi hozzávalót a zöldségeket és a pirított húst is.

7. Felöntjük a minőségi vörösborral, amíg ellepi ételünket és főni hagyjuk. Kamado sütőben első körben 60 percet főzzük vaslábasban fedő nélkül. Ha szükséges ezután marhahús alaplével pótoljuk a folyadékot.

8. Ellenőrizzük ragunk állagát, akkor lesz ínycsiklandóan finom mikor a szaft sűrű a zöldségek és a hús omlós és puha, ez kb. 3-3,5 órára tehető 120-130 fokon.

Ízlés szerint szalvétagombóccal, tört burgonyával tálaljuk.

Jó étvágyat kívánunk!