- írta: Peitli Csilla
Amint beköszönt a hideg eljön az igazi malackodás ideje kis hazánkban. Elindul a hamisítatlan hurka-kolbász szezon. Egy különleges ízesítésű és füstön sült kolbásszal nemcsak a hétköznapokat, de az ünnepeket is feldobhatjuk!
Jalapenos cheddaros téli kolbász
írta: Simicz Heni
Hozzávalók:
- 3 kg darált marhanyak
- 3 kg darált sertéshús
- 110 g só
- 50 g bors
- 10 g Római kömény
- 100 g fokhagyma
- 20 g koriander
- 100 g fűszerpaprika
- 10 g chili pehely
- 150 g savanyított jalapeno
- 500 ml jeges víz
- 100 g tejpor
Elkészítés:
Elkészítés 7,5 kg kolbászhoz:
1.fázis, előkészítés:
A sajtot kb 2x2 cm-es kockákra vágjuk és félretesszük. A savanyított jalapeno paprikákat durvára aprítjuk. A darált húsokat és a fűszereket összekeverjük, hozzáadjuk a tejport, apránként a sajtot, a jalapenot és a jeges vizet. Minimum 12 órán át hűtőben hagyjuk összeérni az ízeket. Másnap bélbe töltjük, amennyiben nem tudjuk vagy nem szeretnénk betölteni rácson is kisüthető pogácsára formázva, szendvicsben például kiváló ebben a formában.
2. fázis, sütés:
A kamadót felmelegítjük 80-85 C hőfokra és rá helyezzük a kolbászokat a rácsra, használjunk cseresznyés füstölő fát és deflektor követ. A sütési idő a kolbász vastagságától függ másfél- két óra lehet. 75 C maghőnél el is készül. Körülbelül 10 perc pihentetés után szelhető.
Köret:
Kínáljuk tepsis burgonyával, kovászos kenyérrel és különleges ízesítésű mustárral, savanyúsággal.