Egyszerű, de nem gyors, viszont gyúrást nem igénylő kenyér recept, ropogós kéreggel és finom illattal.

Fahéjas, mazsolás kenyér gyúrás nélkül

Elkészítési idő: pihentetés 60 perc
Nehézség: 2

Fahéjas, mazsolás kenyér gyúrás nélkül

írta: Alfa Forni Magyarország

Hozzávalók:

  • 375 g liszt
  • fél kk instant élesztő
  • 1,5 kk só
  • 1,5 ek cukor
  • 2 kk fahéj
  • 120 g mazsola
  • 190 g tej
  • 185 g víz

Elkészítés:

  1. Egy nagy edényben keverjük össze a lisztet, az élesztőt, a sót, a cukrot, a mazsolát és a fahéjat.
  2. Adjuk a keverékhez a vizet és a tejet és egy fakanál segítségével keverjük össze, amíg egy golyót nem formáz.
  3. Fedjük le a tésztát a kelesztő edény tetejével vagy folpackkal és hagyjuk 12-15 órát (!) pihenni. Hagyjuk, hogy szépen megnőjön.
  4. Amikor letelt legalább 12 óra és a tészta a duplájára kelt, vegyük ki és tegyük egy belisztezett deszkára.
  5. Fordítsuk magára kétszer, mintha becsuknánk egy könyvet, de nem kell gyúrni.
  6. Készítsünk belőle egy nagy félgömböt, lapos aljjal.
  7. Lisztezzük be a tetejét és tegyünk rá egy konyha ruhát újabb legalább egy óra (szobahőmérsékleten végzett) pihenéshez.
  8. Melegítsük elő a kemencét 200 fokra.
  9. Amikor szépen megnőtt és kicsit el is terjeszkedett, egy éles késsel vágjuk be a tetejét és mehet is a sütőbe.
  10. Zárt ajtó mellett süssük 45-50 percig, amíg egy szép, vastag kérget kap.
  11. Ezután vegyük ki és hagyjuk teljesen kihűlni a felvágás előtt! 
  12. Vajjal megkenve fogyasszuk!

+ 1 tipp: Ügyeljünk arra, hogy az élesztő és a só ne találkozzanak összekeverés előtt. Szórjuk őket az edény ellentétes felébe.

+ 2 tipp: Sütés közben ne nyissuk ki rá az ajtót!

+ 3 tipp: A lágy tészta sütőbe rakásához és onnan kivételéhez, használjuk a pizza lapátot, ami jelentősen megkönnyíti majd a feladatot!