- írta: Bácsalmási Katalin
Egyszerű, de nem gyors, viszont gyúrást nem igénylő kenyér recept, ropogós kéreggel és finom illattal.
Fahéjas, mazsolás kenyér gyúrás nélkül
írta: Alfa Forni Magyarország
Hozzávalók:
- 375 g liszt
- fél kk instant élesztő
- 1,5 kk só
- 1,5 ek cukor
- 2 kk fahéj
- 120 g mazsola
- 190 g tej
- 185 g víz
Elkészítés:
- Egy nagy edényben keverjük össze a lisztet, az élesztőt, a sót, a cukrot, a mazsolát és a fahéjat.
- Adjuk a keverékhez a vizet és a tejet és egy fakanál segítségével keverjük össze, amíg egy golyót nem formáz.
- Fedjük le a tésztát a kelesztő edény tetejével vagy folpackkal és hagyjuk 12-15 órát (!) pihenni. Hagyjuk, hogy szépen megnőjön.
- Amikor letelt legalább 12 óra és a tészta a duplájára kelt, vegyük ki és tegyük egy belisztezett deszkára.
- Fordítsuk magára kétszer, mintha becsuknánk egy könyvet, de nem kell gyúrni.
- Készítsünk belőle egy nagy félgömböt, lapos aljjal.
- Lisztezzük be a tetejét és tegyünk rá egy konyha ruhát újabb legalább egy óra (szobahőmérsékleten végzett) pihenéshez.
- Melegítsük elő a kemencét 200 fokra.
- Amikor szépen megnőtt és kicsit el is terjeszkedett, egy éles késsel vágjuk be a tetejét és mehet is a sütőbe.
- Zárt ajtó mellett süssük 45-50 percig, amíg egy szép, vastag kérget kap.
- Ezután vegyük ki és hagyjuk teljesen kihűlni a felvágás előtt!
- Vajjal megkenve fogyasszuk!
+ 1 tipp: Ügyeljünk arra, hogy az élesztő és a só ne találkozzanak összekeverés előtt. Szórjuk őket az edény ellentétes felébe.
+ 2 tipp: Sütés közben ne nyissuk ki rá az ajtót!
+ 3 tipp: A lágy tészta sütőbe rakásához és onnan kivételéhez, használjuk a pizza lapátot, ami jelentősen megkönnyíti majd a feladatot!