- írta: Peitli Csilla
Desszertet a grillen? Hát persze több verzió is készült már, de most egy igazán ízletes könnyű lekváros buktát sütöttem.
Lekváros bukta Broil King gázgrillben
írta: Billege Andras
Hozzávalók:
- 500 g liszt
- 3 db tojás sárgája
- 3 dl tej
- 1 evőkanál cukor
- 1 csomag instant élesztő
- 5 dkg porcukor
- 1 üveg szilvalekvár
Elkészítés:
1 dl tejben a cukorral felfuttatom az élesztőt. Amikor felfutott, habos és megnőtt a térfogata a tojások sárgájával, az olvasztott vajjal, a maradék tejjel, a liszttel, a porcukorral és az élesztős keverékkel tésztát dagasztok. Akkor jó, ha a felülete fényes, hólyagos és egyáltalán nem ragad sem a kezemhez, sem a gyúrótáblához.
30 perc alatt a duplájára hagyom kelni, majd kinyújtom és 7x5 cm nagyságú téglalapokra vágom. Megtöltöm mindegyiket 1-1 kanál lekvárral, majd felhajtom a tésztát és a széleit lenyomkodom. Egy kivajazott tepsibe teszem és 30 percig hagyom kelni.
Közben a gázgrillt 190 fokra fűtöm, olyan megoldással, hogy a szélső égők minimális teljesítménnyel működnek, a középsők pedig maximálissal.
Amikor letelt a 30 perc, a bukták tetejét megkenem olvasztott vajjal, majd a tepsit a grillbe teszem, a középső égők fölé, amiket elzárok. A szélső gázégőket pedig maximális teljesítményre állítom. A bukták 35-40 perc alatt készre sülnek.