A mediterrán konyha gyöngyszeme ez a vegyes húsból készülő, nyárson sült kebab, amihez remekül passzol a savanykás joghurt szósz. Ízletes, laktató és még másnap, felmelegítve is mennyei.

Marha és bárány kebab házi joghurtos szósszal

Elkészítési idő: 40 perc
Nehézség: 3

Marha és bárány kebab házi joghurtos szósszal

írta: Kamado Joe Magyarország

Hozzávalók:

  • 1 kg darált marhahús
  • 1 kg darált bárányhús
  • 2 ek berber fűszerkeverék
  • 1 ek sumac
  • 1 ek só
  • 1 csomag friss petrezselyem
  • ízlés szerint olívaolaj
  • 2,5 dl joghurt
  • 1 db citrom
  • ízlés szerint bors
  • ízlés szerint friss zöldségek
  • 1 ek kömény
  • ízlés szerint pita, naan kenyér

Elkészítés:

  1. Melegítsük elő a grillt 200˚C-ra.
  2. Amíg melegszik, állítsuk össze a joghurtos szószt és a húst.
  3. A joghurtot keverjük el az egy citrom kifacsart levével, ízesítsük két kiskanálnyival a berber fűszerkeverékből és mehet bele egy csipet só és fekete bors is. Végül aprítsuk bele a petrezselymet is. Alaposan keverjük össze, majd tegyük hűtőbe a tálalásig.
  4. A kétféle darálthúst tegyük egy nagyobb tálba és adjuk hozzá a maradék berber fűszerkeveréket és a sót.
  5. Ezután szórjuk meg a húst a köménnyel, a sumaccal és adjunk hozzá egy kevés borsot is, ízlés szerint.
  6. Dolgozzuk össze kézzel a húst, majd nyomkodjuk rá kézzel egy hosszabb nyársra.
  7. Enyhén kenjük le őket olívaolajjal, majd tegyük fel a forró grillre a nyársakat.
  8. Süssük őket összesen 7-10 percig, rendszeres forgatás mellett. Minimum egyszer fordítsuk meg félidőben, de még jobb, ha két percenként fordítunk rajtuk egy negyedet. De csak akkor kezdjük el a forgatást, amikor a rácshoz érő hús már elkezdett barnulni, különben széteshet a hús. Az elején ezért használhatunk spatulát vagy fogót, ami segít egyben tartani a nyársat.
  9. Amikor mindenhol szépen megbarnult a hús, vegyük le a grillről.
  10. Tegyük fel a pitákat vagy naan kenyereket is 30 másodpercre, hogy átmelegedjenek, majd jöhet a tálalás.
  11. Kínáljuk a húst a pitába tekerve, friss zöldségekkel és a joghurtos szósszal!