- írta: Bácsalmási Katalin
Kamado grillen készített füstölt rib eye steak BBQ fűszerkeverékkel és házi mártással a még finomabb és autentikusabb ízért.
Rib eye steak kamadóban füstölve
írta: Kamado Joe Magyarország
Hozzávalók:
- 1,8 kg csontos rib eye steak
- ízlés szerint bbq fűszerkeverék
- 1 kk steak fűszerkeverék
- 2 ek író
- 2 kk snidling
- 1 ek friss kakukkfű
- 4 gerezd fokhagyma
- 2 ek torma
- 1 kk só
- 240 ml majonéz
- 3 ek olívaolaj
- 3 ek dijoni mustár
- 2 kk friss petrezselyem
- 3 db füstölő fa
Elkészítés:
- A kamado grillt melegítsük elő 200°C-ra. Tegyük fel a grill egyik oldalára a reflektor követ, hogy legyen egy indirekt és egy direkt sütési zónánk. Az izzó faszenet kotorjuk a direkt zóna alá.
- A húsokon található zsírok részeket vagdossuk be, hogy a füst és a fűszerek is jobban átjárják.
- Fűszerezzük a húst bőségesen a BBQ fűszerkeverékkel.
- Amikor a faszén már szépen izzik, tegyük fel a füstölő fákat .
- Amíg jó füst keletkezik, keverjük össze a mustárt az aprított fokhagymával, a kakukkfűvel, a steak fűszerkeverékkel, a sóval és az olívaolajjal.
- Kenjük le a mustáros páccal a húst és tegyük fel a direkt zónába pirulni és füstölődni.
- Pirítsuk meg minden oldalát a húsnak, majd tegyük át az indirekt zónába és zárjuk rá a tetőt.
- Vegyük kicsit lejjebb a hőfokot 150°C-ra, és süssük a húsokat 90-100 percig.
- (Vagy amíg elérik a belső hőfok a 48-49°C-t.)
- Fél időben fordítsuk meg őket.
- Amíg sülnek a húsok, készítsük el a tormás szószt. Ehhez keverjük össze a majonézt a tormával, az apróra vágott snidlinggel, petrezselyemmel és íróval. Majd tegyük félre pihenni, hogy összeérjenek az ízek.
- Amikor a hús megsült és elérte a kívánt állagot, tegyük át egy vágódeszkára és pihentessük 20-30 percig.
- Ezután szeleteljük vastagra és a tormás szósszal leöntve kínáljuk.