A füstös ízeket garantáló kamado vagy keg grillekben készülhet ez az igazán finom és porhanyós steak, ami egy házi készítésű jalapeno paprikás, citromos vajtól lesz igazán különleges és felejthetetlen.

Tomahawk steak citromos-csípős vajjal

Elkészítési idő: 130 perc
Nehézség: 4

Tomahawk steak citromos-csípős vajjal

írta: Bácsalmási Katalin

Hozzávalók:

  • 2 db tomahawk steak
  • 5 ek tört fekete bors
  • 3 ek fokhagymasó
  • 2 ek majonéz
  • 220 g sózott vaj
  • 2 gerezd fokhagyma
  • fél db jalapeno paprika
  • fél db lilahagyma
  • 1 db citrom - leve, héja

Elkészítés:

  1. Melegítsük elő a grillt 120˚C-ra, majd adjunk a faszénhez egy kevés füstölőfát és tegyünk be egy csöpögtető tálcát a rács alá, amibe mehet egy kevés marhahús alaplé.
  2. A tomahawk steaket formázzuk meg és kötözzük a húst a csonthoz egy életkészítéshez ajánlott kötőzőmadzaggal, hogy egyenletesen süljön majd minden része.
  3. A hús fűszerezéséhez keverjük össze a frissen tört bors nagy részét (3 ek) a fokhagymás sóval.
  4. A száraz fűszerkeveréket oszlassuk el a húson, majd ha a grillt elérte a kívánt hőmésélétet, tegyük is fel a rácsokra.
  5. Süssük addig a steaket, amíg a belső hőmérséklete eléri a 47˚C-ot. (Ez körülbelül egy órát vesz igénybe.)
  6. Amíg sül a hús, egy aprítóba dolgozzuk össze a paprikát, a hagymát és a fokhagymát. 
  7. Ezt a keveréket aztán keverjük ki a szobahőmérsékletű vajjal, a citrom levével és héjával, majd dolgozzuk bele a maradék borsot is.
  8. Amikor a steakek elérték a kellő hőmérsékletet, vegyük le őket a grillről, kenjük le őket az ízesített vajjal és csomogoljuk be fóliába 10 perc pihenő erejéig. 
  9. Közben vegyük ki a csöpögtető tálcát és hevítsük fel a grillt 260˚C-ig a pirításhoz.
  10. A 10 perc leteltével csomagoljuk ki a húsokat, kenjük le őket majonézzel is és mehetnek vissza a grillre, ami el nem érik a kívánt állagot. Medium rare-hez oldalanként 1,5 percet, míg mediumhoz 2,5 percet számoljunk.
  11. Egy kis pihentetés után felszeletelve kínáljuk.