Tartja a mondás, „aki Márton napon libát nem eszik, az egész évben éhezik.” En most Kamado Joe kerámia grillen készítettem egy Márton napi bbq libamellet, amit ötvöztem a diabétesz világnappal. Az elkészült ételt cukorbetegek is fogyaszthatják

 

 

 

Márton napi bbq libamell Kamado Joe grillen

Elkészítési idő: 120 perc
Nehézség: 3

Márton napi bbq libamell Kamado Joe grillen

írta: Billege Andras

Hozzávalók:

  • 3 db libamell
  • 50 g Suncity Balu rub
  • 50 ml BBQ szósz
  • 50 g libazsír
  • 250 g piros alma
  • 1 kg lila káposzta
  • ízlés szerint só
  • ízlés szerint bors
  • ízlés szerint Római kömény
  • 300 g édesburgonya
  • 100 g vaj

Elkészítés:

 

A Kamado Joet a hőterelő lapokkal együtt 120 fokra felfűtöm, és cseresznye csonkokat adok hozzá a megfelelő füst érdekében. Amíg a sütő melegszik a liba bőrét beirdalom és befűszerezem a Suncity Szeged Balu rubjával. A hagymát félfőre, az almát apró szeletekre vágom, az édesburgonyát pedig alaposan megmosom.

Amikor a sütő elérte a kívánt hőfokot, beteszem a melleket illetve az édesburgonyát sülni. A libát kb. 50 perc után megkenem bbq szósszal és még 10percig hagyom a kamadoban.

Ahogy a libát kivettem, grill hőfokát emelem 160-170 fokra. Egy serpenyőben a libazsíron mégpárolom a hagymát és az almát. Erre kerül a káposzta. Az egészet sózom, borsozom és rómaiköménnyel fűszerezem. Amikor a káposzta már éppen, hogy csak roppanó ecettel beállítom a végleges ízét. Mire a káposzta elkészül, az édesburgonya is megpuhul.

Meghámozom és a vajjal, sóval, borssal és római köménnyel sűrű pürét keverek belőle.

A diétába illesztve az alábbi értékekkel kell számolni

 

Liba/100g

Fehérje: 16g

Zsír: 33g

Szénhidrát: 0g

 

Káposzta/100g

Fehérje: 1.14g

Zsír: 4g

Szénhidrát: 6.75g

 

Édesburgonya püré/100g

Fehérje: 1.23g

Zsír: 20g

Szénhidrát: 12,95g