Lassan grillezett cékla
Mizsei János féle lassan grillezett cékla
írta: Mizsei János
Hozzávalók:
- 4 db Cékla
- 15 dkg Tisztított vaj
- 5 dkg Tárkony
- Só
- Római kömény
- Citromos kakukkfű
- 2 dl Verjus
Elkészítés:
A kamado grillt begyújtjuk, amikor erősen izzik a parázs beletesszük a céklát.
Minden oldalát szenesre, feketére sütjük, majd kivesszük.
Berakjuk a deflektor lapot és felmelegítjük 100fokra a grillt.
Egy nem lukacsos tálcára tesszük a céklát.
A vajat felolvasszuk, beletesszük a fűszereket, hozzáadjuk a verjust.
Habverővel elkeverjük, emulgáljuk, majd körbe kenjük vele a céklát.
Tálcára tesszük egy hústűvel átszúrjuk legalább 4 helyen, még egyszer lekenjük a vajjal.
Lecsukjuk a tetőt és 90-100fok között tatjuk a hőmérsékletet, majd addig sütjük amíg teljesen puha nem lesz.
30 percenként locsolgatjuk a tálcán lévő fűszeres vajjal.
Ha megpuhult kivesszük, hagyjuk egy picit a vajban kihűlni, majd félbe vágjuk és tetszés szerint felhasználható salátákhoz, köret elemként vagy akár desszertben is.