- írta: Peitli Csilla
A paradicsomos alap helyett egy tejszínes szósz veszi át a főszerepet a hagyma, sajt és sonka mellett ennél az ízletes pizzánál, ami tökéletes előétel tavaszi kerti partikhoz.
Tavaszi pizza újhagymával és sonkával
írta: Peitli Csilla
Hozzávalók:
- 450 g pizza tészta
- 80 ml tejszín
- 1,5 kk friss kakukkfű
- fél kk bors
- negyes kk só
- 2 gerezd fokhagyma
- 3 ek olívaolaj
- 6 szál újhagyma
- 30 g Pecorino sajt
- 3 szelet prosciutto sonka
Elkészítés:
- A kemencét (vagy a grillt) melegítsük elő 200-230°C-ra.
- A tésztát vegyük ki a hűtőből, hogy szobahőmérsékletű legyen.
- A tejszínt verjük fel 2 perc alatt, majd ízesítsük a felaprított kakukkfűvel, fokhagymával, sóval és borssal. Tegyük hűtőbe a felhasználásig.
- A pizza tésztát nyújtsuk ki, majd kenjük olajjal a tetejét.
- Egy sütőpapír segítségével borítsuk rá a sütőfelületre, hogy az olajos rész legyen alul és süssük 2-3 percig.
- Ezután vegyük ki és a kenjük le olajjal a tetejét.
- A hagymákat vágjuk fel hosszában és ízlés szerinti méretű darabokra aprítsuk. A maradék olajjal kenjük le a hagymákat és pirítsuk meg őket is egy kicsit a kemencében 1-2 perc alatt.
- A pizza tésztát fordítsuk meg, hogy a sütőfelülettel érintkező része legyen felül.
- Kenjük le az ízesített tejszínnel (a szélén hagyjunk ki egy peremet), szórjuk meg a reszelt sajttal és díszítsük a pirított hagymával.
- Ekkor tegyük vissza ismét a pizzát 2-3 percre sülni.
- Közben tépkedjük össze a sonkát kisebb darabokra, majd ha kivettük a tésztát, tegyük fel rá a húst is.
- Szeleteljük és még melegen kínáljuk a pizzát!