Gyors előkészítés és egy kicsit hosszabb sütés a titka az omlós és ízletes bordának, ami bármely grillezést ünnepi piknikké varázsol.
Ázsiai ihletésű grillezett borda chilivel
írta: Peitli Csilla
Hozzávalók:
- 3 kg borda
- 220 g barna cukor
- 2 ek paprika
- 2 ek chili por
- 3 kk kömény
- 2 kk fokhagyma por
- 1 kk só
- 2,2 dl szójaszósz
- 1,8 dl ketchup
- 80 ml citromlé
- 1 kk gyömbér
Elkészítés:
- Keverjünk össze a száraz páchoz három evőkanál barna cukrot a fokhagyma porral, a sóval, a chilivel, a köménnyel és a paprikával.
- Ezzel a száraz páccal dörzsöljük be jó alaposan a bordákat minden oldalukon, majd fóliázzuk be őket szorosan és pihentessük a hűtőben, amíg felmelegszik a grill.
- A grillt melegítsük elő közepes hőfokra.
- Amikor már elérte a megfelelő hőfokot a grill, mehet is fel rá a borda a fóliával együtt. Zárt tető alatt közvetett hőn süssük legalább 1, de mérettől függően, akár másfél óráig.
- Közben készítsük el a mázat. Ehhez a maradék hozzávalót főzzük fel, amíg a cukor teljesen el nem olvad.
- Amikor a bordák sütési ideje lejárt, vegyük le róluk a fóliát és tegyük át a grill melegebb (direkt hőkezelt) területére.
- Kenjük le bőségesen a mázzal, és 25-30 perc alatt szépen karamellizáljuk rá a szirupos finomságot.
- Káposzta salátával és/vagy burgonyával kínáljuk.