Ha van időd egy hosszabb grillezésre, akkor ez a borda recept megéri a fáradalmakat.
BBQ borda házi mázzal
írta: Peitli Csilla
Hozzávalók:
- 1,5 kg sertés borda
- 2 db vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 3 ek olaj
- 4 kk gyömbér
- 60 ml szójaszósz
- 4 kk borecet
- fél kk só
- fél kk fekete bors
- 4 kk ketchup
- 350 ml ribizli lekvár
Elkészítés:
- Melegítsük elő a grillt 150 fokra.
- Az egyik hagymát vágjuk fel nagyobb gerezdekre.
- A bordákat és a hagymát, fokhagymát tegyük egy pecsenyesütő tálba, majd fedjük le és tegyük be a sütőbe, amíg a bordák megpuhulnak. (Ez akár 3,5 órát is igénybe vehet.)
- Közben készítsük el a mázat. Ehhez az apróra vágott hagymát pirítsuk le az olajon.
- Amikor már megpuhult a hagyma, adjuk hozzá a reszelt gyömbért és pirítsuk további egy percig.
- Ekkor jöhet bele a szójaszósz, az ecet, a só, a bors, a ketchup és a lekvár. Forraljuk 5 percig a keveréket és hagyjuk pihenni. Vegyünk ki belőle 1,5 dl mennyiséget a tálaláshoz.
- Amikor a bordák már megpuhultak, vegyük ki őket (a hagymákat dobjuk ki).
- Emeljük a grill hőfokát 180 fokra és tegyük vissza a bordákat.
- Kenjük le őket bőségesen a ribizlis mázzal sűrű időközönként és süssük őket készre 20-30 perc alatt.
- A félretett mázzal együtt kínáljuk.