- írta: Peitli Csilla
Fantasztikus omlós borda, amiből nem lehet eleget készíteni.
Omlós BBQ sertésborda
írta: Peitli Csilla
Hozzávalók:
- 2 db sertés borda
- fél kk só
- 2 ek olaj
- 180 g barna cukor
- 180 g cukor
- 120 g paprika
- 60 g fokhagyma por
- 2 ek bors
- 2 ek gyömbér por
- 2 ek hagyma por
- 2 ek rozmaring
- 2 dl bbq szósz
Elkészítés:
- Készítsük elő a húst pácoláshoz. Ehhez vágjuk le róla az ezüstös hártyát és jól sózzuk be.
- Csomagoljuk szorosan alufóliába és tegyük a hűtőbe 2 órára pihenni.
- Ezután vegyük ki a hűtőből és kenjük le alaposan az olajjal.
- A többi fűszert (a bbq szósz kivételével) keverjük össze. Ebből a száraz pácból jól dolgozzunk bele a húsokba 2 evőkanálnyit oldalanként. Mehet vissza a csomagolásba és a hűtőbe egész éjszakára.
- Készítsük elő a grillt két zónás sütésre. Helyezzünk egy fél liter vízzel teli edényt a rácsok alá a grill egyik oldalára, majd mellé jöhet a felizzított faszén. Helyezzük be a rácsot és erre is kerüljön, a faszén fölé, egy vizes edény.
- Amikor a grill hőfoka eléri a 110 Celsius körüli hőmérsékletet, jöhet a füstölőfa egy kis füstös aromáért. Ebből körülbelül 100 grammnyit helyezzünk a faszénre és zárjuk vissza a fedőt.
- Amikor már van egy kis füstje a fának, tegyük fel húst a rácsokra a fenti vizes edény mellé, a hőforrástól távolabb.
- Süssük 30 percig.
- Ekkor tegyünk még 100 gramm füstölőfát a faszénre és süssük tovább a húst, további 3 óráig.
- Ellenőrizzük a hőmérsékletet és adjunk még egy kevés faszenet a többihez. Öntsük fel a vizet, ha szükséges, és mozgassuk, forgassuk át egy kicsit a bordákat.
- Újabb 2 óra sütés után kezd tökéletes lenni a borda. Végezzük el a hajlítós tesztet. Ha a húst enyhén meghajlítva azt látjuk, hogy kezd szakadozni, akkor megpuhult és jöhet a bbq szósz.
- Kenjük le alaposan a hús mindkét oldalát a szósszal és közben tegyünk még faszenet a grillre, hogy feljebb tornásszuk a hőfokot.
- Helyezzük a húst közvetlenül a faszén fölé 30 másodpercig, hogy megkaramellizálódjon a szósz.
- Fordítsuk meg és pirítsuk a másik oldalt is fél percig.