Zöldfűszerekkel és vörösáfonyás ciderrel ízesített sertésszelet jól megpirítva!
Sertésszelet cider mázzal
írta: Kamado Joe Magyarország
Hozzávalók:
- 1 db sertés karaj
- 5 dl vörösáfonyás cider
- 250 g méz
- 120 ml balzsamecet
- 2 ek vaj
- 2 gerezd fokhagyma
- 5 ek BBQ fűszerkeverék
- 1 kk friss kakukkfű
- 2 ek petrezselyem
Elkészítés:
- Melegítsük elő a grillt, majd az izzó szenet halmozzuk egy helyre, hogy a húst lepiríthassuk fölötte.
- Az egyik rácsot tegyük a lehető legalsó helyre, a tűzhöz legközelebb, a másik oldalra pedig tegyük fel a reflektor követ, majd a fölé a rácsot.
- A húst irdaljuk be gyémánt alakzatban, majd pirítsuk le egyben minden oldalán.
- Ezután fűszerezzük a BBQ fűszerkeverékkel és tegyük vissza az indirekt hő fölé sülni.
- Zárjuk rá a tetőt és süssük 45 percig, ekkor már nagyjából jó a hús, de még kellhet neki 10-15 perc.
- Süssük addig, amíg a hús belső hőfoka eléri a 60°C-ot, majd hagyjuk pihenni.
- Amíg a hús pihen készítsük el a mázat. Ehhez egy kisebb edényben keverjük össze a mézet, a cidert, a balzsamecetet, az apróra vágott fokhagymát és az apróra vágott petrezselymet és kakukkfűt.
- Forraljuk fel a mázat, majd alacsony hőfokon, redukáljuk a negyedére.
- Ekkor adjuk hozzá a vajat és főzzük még egy percig.
- A húst szeleteljük fel, majd mártsuk a mázba a szeleteket és tegyük vissza még egy percre a grillre.
- Sült zöldségekkel vagy burgonyafánkkal kínáljuk!
+ 1 tipp: A grillezésnél gyakori pácoláshoz szerezz be egy pác szettet. A szilikon nyelű edény és ecset gond nélkül kibírja a grill magas hőjét és nagy mérete miatt kényelmes használni!