- írta: Peitli Csilla
A yaki tori a japánok kedvelt étele, amit előszeretettel fogyasztanak ivászat közben. A füstös, omlós és szaftos falatok mellé jól esik egy pohár hideg sör. Különösen nyáron!
Japán csirkenyársak esti sörözéshez
írta: Peitli Csilla
Hozzávalók:
- 500 g csirke comb filé
- 9 db újhagyma
- ízlés szerint napraforgó olaj
- 120 ml szójaszósz
- 120 ml mirin
- 60 ml szaké
- 60 ml víz
- 2 ek barna cukor
Elkészítés:
- Sütés előtt 30 perccel áztassuk be a bambusz nyársakat meleg vízbe.
- Készítsük elő a pácot. Ehhez a vizet, mirint, szójaszószt, szakét és barna cukrot tegyük egy lábasba.
- Adjuk hozzá a hagymák zöld végeit (a nyársra majd csak a fehér rész kerül) és forraljuk fel a szószt. Amikor felforrt a pác, vegyük lejjebb a hőfokot és alacsony hőn redukáljuk harmadára a pácot 25-30 perc alatt. (Ezt akár egy nappal korábban is elvégezhetjük.) Hagyjuk hűlni.
- Vágjuk fel a hagyma fehér részét 2-3 cm-es darabokra.
- Vágjuk fel a húst falatnyi darabokra.
- Húzzuk nyársra a csirkéket és a hagymát felváltva.
- Melegítsük elő a grill magas hőfokra, és amikor már forróak a rácsok, kenjük le olajjal.
- Tegyük fel a nyársakat sülni 6 percre.
- A szósz egy harmadát tegyük félre, a nagyobb részével pedig 6 perc után kenegessük a csirkét sülés közben.
- Süssük még 3-4 percig a húst forgatás és kenegetés mellett, amíg megsül és a szósz is szépen rákaramellizálódik a húsra.
- Tálalás előtt még kenjük le a húst egyszer a félretett szósszal, amiből a maradékot kínáljuk a hús mellé. (Biztonsági okokból a nyers húshoz használt pác adagot öntsük ki és az esetet cseréljük le vagy mossuk el, nehogy átvigyünk valamilyen baktériumot a nyers húsról a sültre.)
- Magában vagy rizzsel kínáljuk!