A yaki tori a japánok kedvelt étele, amit előszeretettel fogyasztanak ivászat közben. A füstös, omlós és szaftos falatok mellé jól esik egy pohár hideg sör. Különösen nyáron!

Japán csirkenyársak esti sörözéshez

Elkészítési idő: 75 perc
Nehézség: 3

Japán csirkenyársak esti sörözéshez

írta: Peitli Csilla

Hozzávalók:

  • 500 g csirke comb filé
  • 9 db újhagyma
  • ízlés szerint napraforgó olaj
  • 120 ml szójaszósz
  • 120 ml mirin
  • 60 ml szaké
  • 60 ml víz
  • 2 ek barna cukor

Elkészítés:

  1. Sütés előtt 30 perccel áztassuk be a bambusz nyársakat meleg vízbe.
  2. Készítsük elő a pácot. Ehhez a vizet, mirint, szójaszószt, szakét és barna cukrot tegyük egy lábasba.
  3. Adjuk hozzá a hagymák zöld végeit (a nyársra majd csak a fehér rész kerül) és forraljuk fel a szószt. Amikor felforrt a pác, vegyük lejjebb a hőfokot és alacsony hőn redukáljuk harmadára a pácot 25-30 perc alatt. (Ezt akár egy nappal korábban is elvégezhetjük.) Hagyjuk hűlni.
  4. Vágjuk fel a hagyma fehér részét 2-3 cm-es darabokra.
  5. Vágjuk fel a húst falatnyi darabokra.
  6. Húzzuk nyársra a csirkéket és a hagymát felváltva.
  7. Melegítsük elő a grill magas hőfokra, és amikor már forróak a rácsok, kenjük le olajjal.
  8. Tegyük fel a nyársakat sülni 6 percre.
  9. A szósz egy harmadát tegyük félre, a nagyobb részével pedig 6 perc után kenegessük a csirkét sülés közben.
  10. Süssük még 3-4 percig a húst forgatás és kenegetés mellett, amíg megsül és a szósz is szépen rákaramellizálódik a húsra.
  11. Tálalás előtt még kenjük le a húst egyszer a félretett szósszal, amiből a maradékot kínáljuk a hús mellé. (Biztonsági okokból a nyers húshoz használt pác adagot öntsük ki és az esetet cseréljük le vagy mossuk el, nehogy átvigyünk valamilyen baktériumot a nyers húsról a sültre.)
  12. Magában vagy rizzsel kínáljuk!