Taco grillezett zöldsalátával és mézes-mustáros, diós csirkemellel

Elkészítési idő: 55 perc
Nehézség: 3

Taco grillezett zöldsalátával és mézes-mustáros, diós csirkemellel

írta: SpaTrendOnline

Hozzávalók:

  • 2 db cukkini
  • 2 db avokádó
  • 50 dkg brokkoli
  • 1 kk só
  • 1 kk bors
  • 1 db chili
  • 1 dl olaj
  • 2 db csirkemell
  • 1,5 dl méz
  • 1,5 dl mustár
  • 1 kk egész fekete bors
  • 1 kk rózsabors
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 ág kakukkfű
  • 3 marék dió
  • 300 g liszt
  • 30 ml olaj
  • 2 dl víz
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 6 g sütőpor
  • 1 csipet só

Elkészítés:

  1. A vízbe vágjuk a fokhagymát, 10 percet állni hagyjuk, majd kidobjuk belőle. A hozzávalókat összegyúrjuk, fél órát folpackba tekerve hűtőben pihentetjük. Utána enyhén lisztezett deszkán nyolcfelé vágjuk, tenyérnyinél valamivel nagyobb, hajszálvékony lapokká nyújtjuk. Száraz, tűzforró grillrácson mindkét oldalukat pár pillanat alatt megsütjük, egymásra pakolva pár konyharuhába csomagolva hagyjuk kihűlni.
  2. A mézet és a mustárt simára keverjük a sóval, durvára összetört borssal, átnyomott fokhagymával és a kakukkfű lecsipegetett leveleivel. Felét félretesszük, a másik felébe beleforgatjuk a két csirkemellet, 2 órára félretesszük pácolódni.
  3. Közben a diót durvára daráljuk.
  4. Sütés előtt kissé lecsepegtetjük a húsokat, beleforgatjuk a dióba és bőrrel lefelé a grillrácsra tesszük.
  5. A cukkinit zöldséghámozóval vékony csíkokra vágjuk, az avokádót meghámozzuk, cikkekre szeljük (ha nem rögtön sütjük, kevés lime- vagy citromlével locsoljuk meg). A brokkolit rózsáira szedjük, ezeket el is felezzük, hogy könnyebben megsüljenek.
  6. Az olajat összekeverjük a sóval, borssal, apróra vágott chilivel. Ezzel megkenjük a zöldségeket, mehetnek a rácsra. A húst, ha feléig átsült, megfordítjuk. Akkor jó, ha a méz rákaramellizálódik, kívül ropogósra sül, belül pedig puha, szaftos marad.
  7. Tálalás előtt a tortillák egyik oldalát megkenjük a chilis olajjal, félbehajtjuk és így a grillen átsütjük, hogy kissé megkeményedjen. Beleszedünk a zöldségekből, a felszeletelt csirkemellből, a maradék mézes-mustáros szósszal meglocsolva fogyasztjuk.

Extra tippek:

  • A taco nem más, mint aegy tortilla lap félbehajtva és ropogósra sütve, mindenfélét beletöltenek és úgy fogyasztják. Igazi tex-mex kaja, de én most nem tipikus tölteléket találtam ki hozzá.

 A tortilla lapok sütéséhez használj öntöttvas sütőlapot.