Intenzív illat és mennyei ízek jellemzik ezt a thai csirkereceptet, amit érdemes kipróbálni.
Thai grillezett csirke
írta: Peitli Csilla
Hozzávalók:
- 1 db egész csirke
- 6 gerezd fokhagyma
- 6 szál friss koriander
- 45 g barna cukor
- 10 g fehér bors
- 5 g őrölt koriander
- 30 ml halszósz
- 10 ml sötét szójaszósz
- ízlés szerint édes chiliszósz
Elkészítés:
- A fokhagymát, a koriandereket, a fehér borsot, a halszószt, a szójaszószt és a cukrot tegyük egy aprítóba és dolgozzuk össze az egészet, amíg egy homogén pasztát nem kapunk.
- A csirkét készítsük elő kiterített sütéshez (vagy ha úgy könnyebb, vágjuk nagyobb darabokra.)
- Két nyárssal rögzítsük a húst két oldalt, a lábakon át a mellekig, hogy sütés közben könnyebb legyen dolgozni a hússal. (Ha darabolt csirkét használunk, erre nem lesz szükség.)
- A csirkét dörzsöljük be jó alaposan a készített pasztával mindenhol és tegyük félre pihenni.
- Melegítsük elő a sütőt két zónás grillezésre.
- Tegyük fel a csirkét a bőrös részével lefelé a grill hidegebb részére, úgy, hogy a lábak a melegebb fél felé néznek. Süssük zárt tető alatt 45 percig, vagy amíg a melle résznél eléri a hús a 60°C-ot.
- Ekkor fordítsuk meg a húst és tegyük át az egészet a grill forróbb részére.
- Pirítsuk 3 percig, vigyázva nehogy megégjen a bőr.
- Ha elkészült a hús, tegyük át egy deszkára pihentetni, legalább 5 percig, a felvágás előtt.
- Az édes chilivel kínáljuk.