A zöldségek közé vagy panír mögé rejtett karfiol ebben a receptben végre kiléphet az árnyékból, és megmutathatja mit tud. A grillezett karfiol steak egy különleges köret, ami akár főételként is megállja a helyét.

Grillezett karfiol steak

Elkészítési idő: 30 perc
Nehézség: 3

Grillezett karfiol steak

írta: Peitli Csilla

Hozzávalók:

  • 1 fej karfiol
  • 6 ek olaj
  • 1 csomag zöldhagyma
  • 2 cm gyömbér
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 3 g só
  • 3 g bors
  • 2 ek lime lé
  • fél marék koriander zöldje
  • 1 ek szezám olaj
  • 1 ek szezám mag

Elkészítés:

  1. A grillt melegítsük elő közepes/magas hőfokra, és amíg forrósodnak a rácsok, készítsük elő a karfiolt.
  2. A leveleket szedjük le a karfiolról és a fás közepét és vágjuk ki, de ne túl mélyen, mert szeleteket kell majd vágnunk a karfiolból, amit ez a középső rész tart össze.
  3. Tegyük le egy egyenes felületre a karfiolt. Középen kezdve szeleteljük fel vastag, legalább 1 cm-es darabokra. A lehulló kisebb karifol rózsákat gyűjtsük egy tálban.
  4. A karfiol steaket, a kisebb rózsákat és hagymát olajozzuk be (4 ek), sózzuk, borsozzuk, majd tegyük fel őket a grillre.
  5. A hagymának alig 2 perc kell, hogy időnként megforgatva kicsit megkapja a tűz.
  6. A karfiol steaket oldalanként 8-10 percig süssük, hogy kellően megpuhuljon, míg a kisebb rózsákat egy zöldségkorásban pirítsuk 5-7 percig.
  7. Egy aprítóban keverjük össze a fokhagymát, a hámozott gyömbért, a lime levét és a maradék két evőkanál olajat. Adhatunk hozzá egy kis sót, és addig keverjük, amíg joghurt állagú mártást nem kapunk. (Ha túl sűrű lenne, egy kevés vízzel higíthatjuk.)
  8. A grillről levett hagymát és karfiolt rendezzük el egy nagyobb tányéron, és öntsük le a mártással. Adjunk hozzá egy kevés szezám olajat és szezám magot is.
  9. A koriander levelével szórjuk meg a karfiolt, és tálalhatjuk is.