Ha valami könnyű, zöldséges mártogatósra vágynál, próbáld ki ezt a tapanadét!
Grillezett zöldséges tepanade
írta: Peitli Csilla
Hozzávalók:
- 1 db bagett
- 170 g kecskesajt
- 120 g zöld fűszer
- 30 g dió
- 10 g só
- 10 g bors
- 1 db padlizsán
- 3 db portobello gomba
- 3 db kaliforniai paprika
- 1 db paradicsom
- 1 db lilahagyma
- 1 db salottahagyma
- 225 ml olívaolaj
- 15 ml citromlé
- 1 gerezd fokhagyma
Elkészítés:
- Először készítsük el szószt a zöldségekhez: Ehhez az olívaolajat, a salottahagymát, a zöldfűszereket, a fokhagymát, a citromlét, a diót és a sót, borsot helyezzük egy aprítóba, és addig keverjük őket, amíg egységes öntetet nem kapunk.
- Ezután a szeletelt gombát, a paradicsomot, a lila hagymát és a félbevágott padlizsánt öntsük le a szósszal, és 30 percig hagyjuk őket állni.
- Most lesz idő begyújtani a keget. Körülbelül 200°C-ra fűtsük fel.
- Ha ez is megvan, süssük meg a paprikákat. Ha megfeketednek, akkor épp jók.
- A paprikákat egy papírzacskóba téve hűtsük ki 15 perc alatt. Ezután könnyen le tudjuk majd húzni a bőrét (a fekete résszel együtt), majd a magokat is távolítsuk el.
- Ekkor kicsit lejjebb kell venni a keg hőmérsékletét, ezt az alsó és a felső szellőzőnyílás állításának segítségével tudjuk szabályozni.
- A pácoló szószból vegyük ki a zöldségeket (a szószra még később szükség lesz) és süssük őket a kegben, addig, amíg meg nem puhulnak és enyhén füstös ízük nem lesz.
- Ezután jöhet a zöldségek aprítása. Ehhez a paradicsomot hámozzuk meg (könnyen lejön majd a héja) és távolítsuk el a magokat. A többi zöldséggel együtt vágjuk fel egy centis kockákra, és az előbb félretett szósz többségével keverjük össze. Pár kiskanállal tegyünk félre a szószból. Ha szükség van, ilyenkor utóízesíthetjük friss zöldfűszerekkel vagy sóval.
- A bagettet vágjuk fel kb. másfél centis szeletekre.
- A megmaradt szószt két kanál olívaolajjal keverjük el, és kenjük a kenyérszeletek mindkét oldalára egy kiskanállal belőle.
- Az így kapott szeleteket helyezük a grill rácsára és 3 percig süssük mindkét oldalát, hogy kellemesen ropogós állagot kapjon.
- Ha ezzel is megvagyunk, már csak a tálalás maradt hátra. A felkockázott kecskesajtot szórjuk rá a kenyerekre, majd a tetejére tegyünk a zöldségmixből.
Extra tippek:
- A látványosabb eredményért eltérő színű kaliforniai paprikákat válasszunk.
- Zöldfűszerként használhatunk petrezselymet, bazsalikomot, édesköményt, zsályát vagy tárkonyt. Illetve ezek valamilyen keverékét.
- Ha a bagettet átlósan vágjuk frl, szépen elnyújtott, nagy szeleteket kapunk.
- Ha a szendvicsek összeállításuk során nagyon lehűlnének, betehetjük az elkészített falatokat a grillbe még néhány percre.