A shakshuka egy közel-keleti zöldség étel, melynek a magyar lecsóhoz hasonlóan rengeteg variációja létezik. Maga a "shakshuka" szó az arab "shakshek" szóból származik, ami "rázást" vagy "keverést" jelent. Ez tökéletesen tükrözi az étel elkészítési módját, amelyben az összetevőket egyetlen serpenyőben addig keverik össze, amíg harmonikus egészet nem alkotnak.

Shakshuka grillen

Elkészítési idő: 50 perc perc
Nehézség: 1

Shakshuka grillen

írta: Bácsalmási Katalin

Hozzávalók:

  • 0,5 fej vöröshagyma (apró kockákra vágva)
  • 400 gr hámozott kockázott paradicsom konzerv
  • 100 gr csicseriborsó konzerv
  • 4 db tojás
  • 4 db zsemle
  • 1 gerezd zúzott fokhagyma
  • 1 db kápia
  • 1 csokor friss koriander
  • 3-5 evőkanál olívaolaj
  • 1 evőkanál za'atar (zatar) fűszerkeverék
  • 2 evőkanál harissa
  • ízlés szerint só
  • ízlés szerint bors
  • ízlés szerint feta sajt
  • ízlés szerint tejföl

Elkészítés:

1. Kezdjük a fokhagyma, a vöröshagyma, a hegyes paprika és a koriander aprításával. A koriander szárát se dobja ki, mert azt még a későbbiekben felhasználjuk. Keverje ezeket egy kis tálban egy pár evőkanál olívaolajjal és za'atarral.

2. Gyújtsa be kamado grill készülékét és melegítse elő 200 °C-ra. Mielőtt feltenné az öntöttvas serpenyőt, adjon füstölőfát a parázshoz. A shakshuka ízeihez leginkább a cseresznye füstölőfa illik.

3. Tegyen egy pár kanál olívaolajat egy öntöttvas serpenyőbe, és pirítsa a fokhagymát, a hagymát és a paprikát körülbelül 5 percig. Ezután adjon hozzá 1 evőkanál harissát és a koriander szárát, majd keverje jól össze. Adja hozzá a paradicsomot és a csicseriborsót is, és fűszerezze sóval és borssal. Párolja a keveréket 200 °C-on 5-7 percig.

4. Amikor a zöldségek már kissé összeestek és egy kellemes szószt kaptunk, egy fakanál domború oldalával készítsen 4 mélyedést a szószba, amikbe beleütjük a tojásokat. Főzze a tojásokat 4-7 percig. Időnként ellenőrizze, hogy a tojásfehérje megszilárdult-e már, de fontos, hogy a sárgája szép "folyós" maradjon. Közben kenje meg a zsemléket olívaolajjal, és pirítsa meg őket a kamado grillen. Az étel akkor van készen, ha a tojásfehérje szépen megdermedt, de a sárgája még viszonylag lágy.

Tipp: tálalás előtt szórja meg friss korianderrel, ízlés szerint adhat hozzá pár kanál tejfölt, a sós ízek kedvelői pedig morzsoljanak rá fetát.