homár
Az európai vagy a közönséges homár néven ismert állat tengerek és óceánok lakója, régóta és nagy tételben fogják. Színe eredetileg sötét kékes-zöldes, csak elkészítése után kapja meg az ikonikus vörös színét, ahogy a festékanyagok felszabadulnak a páncéljából. A nagy akár 50 cm-re és 4 kg-ra is könnyen megnövő állat a rákok altörzsébe tartozik, de mérete becsapós lehet, és emberi fogyasztásra nem minden része alkalmas.
Ízletes, enyhén édeskés húsa különleges és drága csemege, amihez frissen elég nehéz hozzájutni. Általában fagyasztva, konzervben vagy feldolgozva érkezik a nagyobb boltokba, frissen csak élő állatot kapni, hiszen sokáig nem tartható el a feldolgozott homár. Emiatt gyakran élve főzik, ami az otthoni felhasználások számát erősen csökkenti. Ollójának és farok részének húsa azonban nagyon finom, minimális ízesítéssel készülhet, hogy ne veszítsen semmit „gyenge és tiszta” ízéből. Jól illik hozzá a fokhagyma, a rozmaring és a citrusfélék fanyarsága.