Ehető vizesüveggel kísérleteznek angol kutatók

  • írta:
  • 2014.09.15

Egy angol egyetemen azon dolgoznak, hogyan lehetne helyettesíteni a műanyag palackokat. Az újrahasznosítható anyagok helyett inkább ehető megoldást keresnek.


Egy angol egyetemen azon dolgoznak, hogyan lehetne helyettesíteni a műanyag palackokat. Az újrahasznosítható anyagok helyett inkább ehető megoldást keresnek.

A londoni Imperial College kutatói tovább fejlesztettek egy már ismert eljárást, mely során egy jégtömb köré szigetelő membránt hoznak létre. A jégkockát előbb kalcium-kloridban fürdetik meg, ezzel létrejön egy vízzáró réteg a jég felületén, majd a kockát barna algában forgatják meg, hogy megerősítsék a membrán szerkezetét. Az olvadás után a végeredmény egy átlátszó, kínai rizsgolyóra hasonlít.

Még nem tökéletes

A projekt vezetője, Rodrigo García González azt mondta, hogy még közel sem alkalmas a találmány tömeggyártásra. „Az ötlet akkor született, amikor egy olyan mesterséges felhőn dolgoztunk, mely képes a tengervíz elpárologtatására – mesélte egy angol lapnak – majd a kinyert vizet el lehet szállítani bárhová. A szállításnál merült fel, hogy szeretnék kikerülni, az súlyos környezetszennyezést okozó műanyagüvegeket, ezért kezdtünk el egy ehető megoldáson gondolkodni. Bár bevallom, még nem alkalmas a találmány tömegtermelésre.”

A tesztelők legnagyobb problémája, hogy a membrán nem éppen finom, ráadásul ezeknek a vizes tasakoknak az állaga leginkább egy mellimplantátumra, vagy egy medúza testére hasonlít. Jelenleg ezeket a gasztronómiai buktatókat próbálják elhárítani a kutatók.

Címkék: