- írta: Vezse Roland
Ételmaradékkal fűt egy szupermarket Angliában
- írta: Peitli Csilla
- 2014.09.12
A megújuló energiafelhasználási módok közül talán a zöld hulladék felhasználása a legkevésbé elterjedt, pedig naponta több tonna élelmiszer marad a boltok polcain kidobásra várva. Hogy mi lesz ezekkel? Ha szerencsénk van, akkor nem a kukákat, hanem az embereket gazdagítják.
A megújuló energiafelhasználási módok közül talán a zöld hulladék felhasználása a legkevésbé elterjedt, pedig naponta több tonna élelmiszer marad a boltok polcain kidobásra várva. Hogy mi lesz ezekkel? Ha szerencsénk van, akkor nem a kukákat, hanem az embereket gazdagítják.
Az Egyesült Királyság egyik vezető élelmiszer áruháza, a Sainsbury's most azon dolgozik, hogy a kidobásra szánt ételek ne jelentsenek további anyagi terhet, épp ellenkezőleg, megtakarításként jelenjenek meg a gázszámlán.
Ehhez a hulladékfelhasználás területén élen járó Biffa segítségét kérték, aki saját hulladékfeldolgozó telephelyén alakítja át a kamionokon érkező ételeket biogázzá. Az ország több területéről is beérkező ételmaradékok egyelőre csak egy bolt energiaigényét fedezik Cannock városában, de ha beválik ez a modell, akkor a projekt kiterjesztésére lehet számítani.
A hálózatról való leszakadás és a teljes függetlenség azért még egy kicsit várat magára, de a Sainsbury's bizakodva néz a jövő elé és napról-napra közelebb kerülnek ehhez a célhoz. A napenergiánál és a szélenergiánál is megbízhatóbb biogáz előállításában bőven van lehetőség, még úgy is, hogy a cél korántsem minden kiselejtezésre váró élelmiszert szán erre a célra. Egy részét eladományozza jótékony célokra, segélyszervezetek és állatkertek számára, de a maradékból már most is annyi energiát tudnak termelni, ami 2500 háztartás évi energiaigényét fedezi. És ez csak egyre több lesz.