3 gyakori hiba csirke grillezésnél, amit könnyen elkerülhetsz

A csirke a kezdő grillezők számára is hálás alapanyag, mert gyorsan és könnyen elkészíthető, ráadásul rengeteg fűszert szeret, ezért változatos grillételek születhetnek belőle. Bármennyire is egyszerűnek tűnik azonban feltenni egy csirkét a grillrácsokra, itt is vannak buktatók. Jöjjön három, amit kerülj el a siker érdekében!


Többféle csirkerész

Van, aki a mellét míg mások a szaftosabb combokat szereti a családból? Bármennyire is csábítónak tűnik együtt sütni a grillen a különféle csirkerészeket, a profi szakácsok egyáltalán nem ajánlják a keverést. Mivel a húsok eltérő vastagságúak, így a sütési idejük és a kívánt hőfok is eltérhet, ezért sokkal nagyobb a hibázási lehetőség. Extra odafigyeléssel persze nem megoldhatatlan a probléma, de jobb biztosra menni és elkerülni a gondok eme forrását. Egyszerre tehát csak egyféle csirkerészt készíts a grillen! Vagy legalább szeparáld őket külön, hogy mindegyik résznek megadhasd a kellő odafigyelést!

Hasonló okokból a csirke darabok mérete és vastagsága is legyen minél inkább egyforma, hogy valóban egy időben készüljenek el például a nyársra húzott falatok!

Túlzsúfolt rácsok

Amikor grillen készül a főétel és a köret is, nagy a kísértés, hogy egyszerre többféle ételt is feltegyél a rácsokra. Minél több minden van azonban a rácsokon, annál nagyobb a valószínűsége, hogy nagy mennyiségű zsiradék csöpög le az ételből, ami fellángolást okoz majd (és áthelyezni sem tudod őket, ha nincs üres hely!) Ez pedig megégetheti a húsok külsejét, ami nemcsak azért kellemetlen, mert égett íze lesz a finom bőrnek, hanem azért is, mert megtéveszti a szemet. A kívülről jónak tűnő hús belseje még lehet, hogy nyers, ami a csirke estében komoly gyomorrontást eredményezhet.

A fellángolásokat érdemes tehát elkerülni, de a túlzsúfolt rács nem csak ezért nem kívánatos. Ha mindenhol éppen készül valami, akkor  nem tudod szabadon mozgatni az ételt, ha éppen forróbb vagy kevésbé meleg területre kellene tenni. A faszenes és fával fűtött grilleknél a hőkontroll nem egy pillanat műve, ezért a hőfokszabályozásban fontos szerepe van a grillen belül kialakított zónáknak, de ha teli a rács, sokkal nehezebb átpakolni mindent.

Túl korán kerül fel a szósz

A sütés során alkalmazott pácok, mázak és szószok gyakran tartalmaznak cukrot, ezért könnyen megégnek a grillen. Elég egy kicsit másfelé nézni és máris megkeseredik az étel, ezért nem szabad őket túl korán felkenni vagy a húst magára hagyni takarás nélkül. Ez különösen az egészben sült csirkére vagy a nagyobb, csontos darabokra igaz, amelyeknek hosszabb sütési idő kell. A hőfoktól függően, ezeket a pácokat csak 10-20-30 perccel a sütés vége előtt érdemes felkenni, de a legbiztonságosabb az, ha csak a végső pirítás előtt kened fel őket. Ez után már egy-két perc is elég, hogy a szósz gyorsan megkaramellizálódjon, de váljon túl sötétté vagy kesernyéssé.

Ha érdekel a grillezés és szeretnél többet megtudni a különféle grill praktikákról, netán a profi grillszakácsok felügyelete mellett sajátítanád el a nehezebb fogásokat, akkor a H2G iskola grilloktatásai csak téged várnak. A különféle tematikus grillesteken profiktól lesheted el a grillezés mesteri módozatait, miközben finom ételeket alkotsz!