3 tipp a gyümölcsnyársak készítéséhez

Ahogy csúszunk bele a nyárba, úgy lepik el majd el a boltokat és piacokat a friss, lédús és édes gyümölcsök. A grillen készített gyümölcsnyársak tökéletes nyári desszertek, de nem olyan könnyű bánni ezekkel a puha hozzávalókkal. Jöjjön 3 tipp, hogy könnyebben vedd ezt az akadályt.


1. Az méret és az állag is számít

A gyümölcsök rengeteg formában, méretben és puhasági fokozatban érkeznek, ezért a tökéletes végeredményért a megfelelő párosításokat kell megtalálni. Egy nyárson nagyjából egyforma méretű(re vágott) gyümölcsök kapjanak helyet, amelyek puhasága is hasonló. Az alma, az ananász és a körte a keményebb húsú gyümölcsök közé tartozik, amelyekkel könnyű bánni, de a banán, füge vagy a kivi már nagyobb odafigyelést és rövidebb sütési időt jelent. Ezeket inkább ne nyárson, hanem kosárban süssük vagy hagyjuk fent a héjat, ha tehetjük, hogy segítsen a gyümölcshús összetartásában. Az apró bogyós gyümölcsöket (málna, ribizli, áfonya, egres) meg ilyenkor felejtsük el és inkább nyersen fogyasszuk.

2. Kettős nyárs a biztosabb sikerért

A gyümölcsök húsa a sütés közben meggyengül, így még könnyebben elkezd mozogni a nyárson, ami a forgatást kész rémálommá változtatja. Ha nem tudjuk egyenletesen megpirítani a gyümölcsöket, akkor az ízélmény szenved csorbát, ezért inkább használjunk kettős nyársat. Ehhez egy kicsit nagyobb darabokra lesz szükség a gyümölcsökből, de a fix tartás miatt megéri így készíteni a nyársakat.

3. Ízesítés vagy sem?

A gyümölcsnyársakat nem feltétlenül kell ízesíteni, pőre valójukban is feltehetjük őket a nyársra, az ízük úgy is fantasztikus és frissítő lesz. A kevésbé édes gyümölcsök esetén használhatunk egy kevés juharszirupot, mézet vagy cukrot, de ilyenkor nagyon kell figyelni a sütési időre. Ezek a nyársak egyébként is percek alatt elkészülnek, de ha plusz édesítést is alkalmazunk, akkor forgassuk gyakrabban a nyársakat és ügyeljünk arra, hogy a cukor csak a megfelelő szintig karamellizálódjon. Ha túl sötétté válik a felszín, az a cukor égését jelzi, így amikor eléri a gyümölcs a világosbarna árnyalatot inkább vegyük le a rácsokról. A hőhatás miatt egy kicsit még úgy is tovább sül az étel a grillről lekerülve is. 

Jó kísérletezgetést!