- írta: Peitli Csilla
Különlegesség húsvétra: Mézes füstölt sonka
- írta: Peitli Csilla
- 2018.03.05
Ha húsvét, akkor sonka! Idén ne egy bolti verzióval készüljön az ünnepre, hanem készítse el saját maga, ezt az íncsiklandóan finom, fényes és illatos sonkát, amivel még egy nagyobb társaságot is lenyűgözhet. Ezután sosem tér majd vissza az egyszerű változathoz!
Ha húsvét, akkor sonka! Idén ne egy bolti verzióval készüljön az ünnepre, hanem készítse el saját maga, ezt az íncsiklandóan finom, fényes és illatos sonkát, amivel még egy nagyobb társaságot is lenyűgözhet. Ezután sosem tér majd vissza az egyszerű változathoz!
A recept előkészítése már a sütést megelőző este elkezdődik a sonka befűszerezésével. Készítse el a fűszerkeveréket a paprika, a cukor, a só, a fele mustár, a bors és a cayenne bors összekeverésével.
A fűszereket dörzsölje bele a sonka felületébe, majd szorosan tekerje bele fóliába és tegye a hűtőbe éjszakára.
Másnap, a sütés előtt legalább egy órával vegye ki a sonkát a hűtőből, és hagyja szobahőmérsékleten pihenni, már a fólia nélkül.
Amíg a hús pihen, fűtse fel a grillt 100 °C-ra.
Ha a grill elérte a megfelelő hőfokot, tegye fel a húst, és süsse/füstölje hat órán (!) keresztül.
Sütés közben készítse el az első mázat: ehhez a csirke alaplét öntse egy edénybe 180 ml ananászlével, az olajjal, a megmaradt mustár felével és a szegfűszeggel.
A keveréket melegítse, de ne forralja össze, majd ezzel a mázzal kenegesse a sonkát minden órában.
A sütés vége felé készítse el a második mázat is, amihez használja fel a maradék hozzávalókat: az ananászlevet, a mustár végét és a mézet. Az utolsó órában ezzel kell lekennie többször is a húst, hogy az szép fényt kapjon, és az ünnepi asztal dísze lehessen a saját készítésű mézes, füstölt sonkája!
A pontos hozzálók listája és tippek az elkészítéhez, itt találhatóak.
Ha szeretné jobban megismerni a grillek sokszínű világát, s saját kertjében készítené el kedvenc fogásait a lehető legprofesszionálisabb módon, a március 2. és 11. között megrendezett SpaTrend Expo jakuzzi kiállítás és vásár erre is lehetőséget kínál. Az esemény második hétvégéjén a grillezésé lesz a főszerep: érdemes lesz ellátogatni az ürömi bemutatóterembe, hiszen szombaton és vasárnap Serényi Zsolt és Pataky Péter séfektől leshetnek el néhány ötletes megoldást a BBQ szerelmesei. További részletek és regisztráció a weboldalon!