- írta: Peitli Csilla
Napi grillreceptünk: Szekcionált gulyás fehérpecsenyével
- írta: Peitli Csilla
- 2017.04.21
Ez az igazán autentikus magyar recept egy kis csalafinta újítással készül. A gulyás központi eleme meglepő módon a steak, ami grillen készül, a recept többi hozzávalójával együtt. Ha kíváncsi vagy a gulyás újraértelmezésére, próbáld ki a 2016-os Séf a rácson grillverseny indulójának különleges receptjét.
Ez az igazán autentikus magyar recept egy kis csalafinta újítással készül. A gulyás központi eleme meglepő módon a steak, ami grillen készül, a recept többi hozzávalójával együtt. Ha kíváncsi vagy a gulyás újraértelmezésére, próbáld ki a 2016-os Séf a rácson grillverseny indulójának különleges receptjét.
Hozzávalók:
30 dkg fehérpecsenye
1 db hagyma
1 db paradicsom
2 db paprika
1 gerezd fokhagyma
1 db répa
2 szál újhagyma
4 db hordóburgonya
1 db koktélparadicsom
3 g só
3 g maldon só
2 g bors
4 g őrölt paprika füstölt
2 g őrölt babérlevél
20 dkg libazsír
2 dl marhahús alaplé
3 g őrölt köménymag
Alkotóelemeire bontottam a levest, és a betéteket főzés helyett sütöttem, a leves levét pedig mártássá változtassuk.
Ebben a szellemben kevés hagymát zsíron megfuttattam, majd jött bele a paradicsom, paprika, fokhagyma és a marhahús alaplé. Ezt a gulyásnak megfelelően megfűszereztem, majd amikor már szétfőttek az alkatrészek, leturmixoltam és egy szűrőn keresztül átpasszíroztam. Ekkor kicsit hígabb állagú mártást kapunk, amelyet igény szerint forraljunk be megfelelő sűrűségűre.
Eközben már a begyújtott grillünkön bő zsíradékban tegyük oda a burgonyánkat, a kis fiatal répánkat, gyökerünket, koktélparadicsomunkat és újhagymánkat. Ezt süssük addig, amíg a teteje meg nem pirul.
Ezután jön a leves gerince, a hús. Fehérpecsenyét választottam, amit sütés előtt 2 órával már kivettem a hűtőből és sütés előtt enyhén sóztam. Hús vastagságától függően sütöm. Mivel ez elég emberes darabka lett, így oldalanként 5-5 percig sütöttem 250-280 fokon, hogy médiumra készítsem el. Amikor elkészült, a sült zöldségek alatt lévő libazsírral átkentem, és 5 percig lefedve pihentettem.
Eközben előkészülök a tálaláshoz. A húst Maldon sóval és kevés borssal a tálalás előtt még meghintem.