Télen az igazi a grillezés!

  • írta:
  • 2014.12.09

Míg a nyáron a grillezés mindennapos időtöltésünk, télen háttérbe szorul a forró parázs felett sütött finom falatok elkészítése. Pedig a téli időszak is remek lehetőség arra, hogy grillezzünk. Bebizonyítjuk, hogy nem is olyan ördöngös feladat!


Míg a nyáron a grillezés mindennapos időtöltésünk, télen háttérbe szorul a forró parázs felett sütött finom falatok elkészítése. Pedig a téli időszak is remek lehetőség arra, hogy grillezzünk. Bebizonyítjuk, hogy nem is olyan ördöngös feladat!

Ehhez télen leginkább egy vérbeli faszenes grillsütőre lesz szükségünk, és ha ajánlhatunk erre egy tökéletes megoldást, akkor a Broil King KEG sütőjét válasszuk. A légkeveréses duplafalú rozsdamentes acél testet hermetikus zárszerkezettel láttak el. Ennek köszönhető, hogy a hő garantáltan bent marad a sütőtérben, és grillezett ételünk gyorsan elkészül.

A kiváló hőmérséklet szabályozás mellett a sütő nagy előnye, hogy duplasoros sütőráccsal rendelkezik, vagyis kétszeres nagyságú felületet kínál a sütéshez. Az alsó rács nehéz öntöttvasból készül. Erre kerülnek a húsok, míg a felső, teljesen elforgatható rozsdamentes sütőfelületre zöldségeket tehetünk.

Mi a jó sütés titka?

  • Először is hasznos, ha sütés előtt a rozsdamentes anyagokat olajjal lekezeljük. Ez megvédi a felületeket a rozsdásodástól, és nem engedi leragadni az ételeket.

  • Keményfából készült természetes faszenet használjunk, amelyben egyaránt találunk kisebb és nagyobb darabokat. A faszén teljesen terüljön szét a sütő felületén. A hatékony működés miatt a KEG jóval kevesebb faszenet használ, mint a legtöbb átlagos grill, így még spórolni is tudunk.

  • Várjuk meg, amíg teljesen leég a szén, és csak azután helyezzük vissza a sütőrácsokat, és zárjuk le a fedelet.

  • A KEG -et úgy tervezték, hogy zárt állapotban használjuk, tehát próbáljuk minél kevesebbet nyitogatni. Ha mégis felnyitjuk, akkor fontos, hogy először csak 3-4 cm-re emeljük a teljes nyitás előtt. Ez segít elkerülni a sütőtérben a hirtelen huzatot és minimalizálni a felcsapó lángokat.

  • A sütés végeztével használjunk grilltisztító kefét, hogy eltávolítsuk az égéstermékeket.

Most pedig süssünk valami nagyon finomat, ami a téli időszakban kapható alapanyagokra épül, és grillezve igazán jól esik.

Kecskesajttal töltött cukkini tekercs

Hozzávalók

3 db cukkini

  • 120 g kecskesajt

  • 1 ek olívaolaj

  • 2 db szárított paradicsom

  • 5 g kakukkfű

  • 40 g parmezán

Elkészítés: 

A cukkinit hosszában vágd fel fél centiméteres darabokra, majd olajjal kend le mindkét oldalát. Egy csipetnyi sózás után helyezd fel a cukkini szeleteket a grillre és süsd őket oldalanként négy percig. Eközben egy kis tálkában keverd össze a kecskesajtot sóval, borssal, az olajjal, a kakukkfűvel és a felaprított szárított paradicsommal. A grillről levett cukkiniket egy spatula segítségével kend meg a kecskesajtos krémmel, majd tekerd fel őket. Az így kapott cukkini tekercseket helyezd tepsibe és szórd meg a parmezán sajttal. Süsd a cukkinit további 15 percig.

Extra tippek: 

  • Ha biztos akarsz lenni benne, hogy a cukkini tekercs nem nyílik szét a sütés közben, akkor tűzd meg fogpiszkálóval vagy úgy tedd a tepsibe, hogy a felállított tekercsnél a cukkiniszelet vége kerüljön alulra.

  • A szárított paradicsom helyett használhatsz olajban eltett szárított paradicsomot is. Ebben az esetben a paradicsom olaját használd az olívaolaj helyett.

  • Ha a sajt szoba-hőmérsékletű a sütés kezdetén, könnyebb lesz kikeverni  a sajtkrémet.

  • A maradék krémet szendvicskrémként is fogyaszthatod.

Grillezett lazac, gyömbéres pácban

Hozzávalók

  • 2 szelet lazacfilé

  • 45 ml száraz sherry

  • 30 ml szójaszósz

  • 15 ml szezámolaj

  • 25 g gyömbér

  • 30 g vaj

  • 5 g frissen őrölt bors

  • 5 db citromszelet

Elkészítés: Elsőként készítsd el a pácot a száraz sherry, a szójaszósz, a szezám olaj és a frissen aprított gyömbér elkeverésével. Egy lapos edénybe, vagy akár egy tányérba tedd bele a halat, jól itasd át a páccal és hagyd állni legalább egy fél órát, hogy összeérjenek az ízek. Ezalatt melegítsd fel közepes hőfokra a grillt és olajozd be a rácsokat. Óvatosan helyezd a lazacszeleteket a rácsra és szórd meg vajdarabkákkal. A grillezési idő nagyban függ a szeletek vastagságától, de 10 perc biztos, elég lesz nekik. Az elkészült halat frissen őrölt borssal megszórva és a citromszeletekkel tálald.

További téli grillreceptekért kattintson ide!

Címkék: