Ne dobja ki a grillezés után megmaradt hamut! Használja fel!

Sajnos kevesen tudják, hogy a faszenes grillezőnkben maradt hamut nem kell a grill tisztításakor kidobnunk, hiszen többféleképpen felhasználhatjuk. Hogy mire és hol? Mutatjuk a választ!


Eddig automatikusan kidobta a grilljében maradt hamut? Van ennél jobb ötletünk, hiszen a hamut egyszerűen hasznosíthatjuk. Mégis hol? Hát a kertünkben!

A grillezés során faszénből keletkezett hamu rendkívül sok tápanyagot és ásványi anyagot tartalmaz, melyet kerti növényei örömmel hasznosítanak majd. A grillezéshez használt keményfából keletkezett hamunak sokkal magasabb a tápanyag tartalma, mint például a fenyőből keletkezett hamunak,  így valóban kár lenne veszni hagynunk ezt a hasznos anyagot. Legegyszerűbben úgy használhatjuk fel, hogy a kerti komposztálóba tesszük, így biztonságosan használhatjuk a tápanyagokban, mészben és káliumban gazdag komposztot növényeink vagy akár teljes kertünk táplálására. Nagyon vékony rétegben akár ki is szórhatjuk közvetlenül a növényekre, fűre, de óvatosnak kell lennünk, mivel a hamu lúgos kémhatása miatt nagy mennyiségben kárt okozhat növényeinknek. Nem túl nagy tapasztalattal rendelkező kertészeinknek inkább a komposztálást javasoljuk.

A hamu lúgos kémhatása és a benne található ásványi sók miatt nagy – és teljes mértékben környezetbarát – segítségünk lehet a kártevők ellen is. Sem a házas, sem az oly nehezen távol tartható meztelen csigák nem kedvelik a hamut, így könnyedén elüldözhetjük őket kedvenc virágainktól. Egyszerűen szórjunk egy kevés hamut a növény gyökeréhez, így megakadályozhatjuk, hogy a kártevők virágainkat tekintsék vacsorának. Ha eső vagy más nedvesség éri a hamut, akkor érdemes megismételni az „akciót”, mivel a víz kioldja belőle azokat az anyagokat, melyek elriasztják a hívatlan vendégeket.

Kipróbálná szuper ötleteinket? Nincs más hátra, mint „csinálni” egy kis hamut! Erre a feladatra pedig ezek a grillek a legtökéletesebbek.