Allergia ellen is jó a szauna

A szauna tökéletes kikapcsolódási eszköz, amely emellett számtalan egészségügyi pozitívummal is rendelkezik. Egy 2013-as tanulmány szerint pedig az allergiások is hasznot húzhatnak a rendszeres szaunázásból.


Az Asian Pacific J Allergy Immunology júniusi számában megjelent tanulmány szerint már 6 hét rendszeres szaunázás enyhíti a krónikus allergia tüneteit: csökkenő orrdugulást és jobb tödőkapacitást figyeltek meg a kísérletben résztvevőkön.

A kutatásban résztvevő orvoscsoport szerint a pozitív hatás a megnövekedett véráralásnak és az idegrendszer melegre adott válaszának köszönhető. Az alanyok 30 perces szaunázáson vettek részt, amiben 5 perces melegítő és 5 perces lehülő szakaszok váltották egymást. Ez a váltakozás simulálta az idegrendszert, és az allergiásokra jellemző elégtelen idegrendszeri működést felpörgette.

A tudósok úgy hiszik, hogy az idegrendszer erősítése mellett a meleg levegő orrtisztító hatása is közrejátszott a tünetek enyhülésében, így két oldalról segíti a szervezetet a szauna allergiaszezonban.

Használja ki az otthoni szaunában rejlő lehetőségeket, és szerezze be saját egységét még az allergia szezon fellángolása előtt.