Műanyag vagy fa legyen a kerti bútor?

A kerti bútorok kiválasztásánál többféle szempontnak kell érvényesülnie. Ezek egyike mindenképpen a tartósság, hiszen az elemekkel kell felvennie a harcot a bútornak. A fa, a fém és a műanyag csatájából vajon melyik alapanyag kerülne ki győztesen?


A kerti bútorok ki vannak téve az időjárás szeszélyeinek, ezért kiemelten fontos, hogy mennyire bírják a nedvességet és a napfényt. Megfelelő ápolás mellett mindhárom alapanyagra hosszú távon számíthatsz, de van, amelyikkel azért többet kell foglalkozni. A fém bútor könnyen felmelegszik, esetleg rozsdásodik és az illesztéseknél sérülékenyebb. A fa bútor érzékeny a nedvességre és a napfényre is, ezért rendszeres ápolás nélkül elveszítheti színét, törékennyé válik és könnyebben törik majd.

A műanyag  lehet az ideális alapanyag, de itt sem mindegy, hogy milyen pontosan az anyag. A vékonysága, összetétele nagyban befolyásolja a tartósságát és hogy mennyire képes ellenállni az elemeknek. Penészedésre hajlamos vagy meghajlik az erős napfénytől? Ha biztosra akarsz menni, akkor válassz magas minőségű polyrattan bútort.

A polyrattan maga is egy tartós műanyag, ami bár természetes hatást kelt, valójában egy rendkívül ellenálló, a fa érzékenységét mellőző anyag. A minőségi bútorok, mint amiket a GardenTrend polyrattan kínálatában találsz, bírják a vizet (ezért medence mellé is ideálisak) és nem roncsolódnak vagy fakulnak tartós UV sugárzás hatására sem. Ez nemcsak a rattan fonott hatását idéző külső borításra igaz, de a váz és a párnák is időjárásálló anyagokból készülnek.

A tartósság mellett fontos érv a műanyag bútorok mellett a súlyuk. A kinti bútorok tologatása, átrendezése vagy elpakolása rendszeres elfoglaltságot ad majd a tavasztól-őszig tartó időszakban, így egyáltalán nem mindegy, hogy milyen súlyt kell mozgatni. A polyrattan egy polietilén fonott anyag, ami rendkívül könnyű. Nem nehezíti el a bútort, mint egy fém vagy fa alap tenné és így nem kell több embert segítségül hívni, ha egy kicsit átrendeznéd a teraszt.

további nagy előnye a műanyag bútoroknak a formai változatosságuk. Ha olyan kertet, teraszt szeretnél, amelyben a romantikus hangulat és a természetközeliség az uralkodó, akkor a polyrattan kifejezetten jó választás. Megjelenésükben ugyanis a polyrattan bútorok ugyanolyanok, mint a rattanok. Megvan bennük a fa meleg hatása, a fonott minták egzotikuma, de sokkal igénytelenebbek, mint a fa változat. Ezek ápolásával nem kell sokat vagy gyakran foglalkozni. Nem kell attól tartanod, hogy az erős napfény kiszárítja és törékennyé teszi a vékony szálakat és a bútor borítása megtörik, lefoszlik a keretről. Erre remek példa a Luxor bárszett, ami a polyrattan barna, meleg színe mellett, gömbölyded formájával is meghitt hangulatot csempész kültéri életteredbe!

Ha szeretnél még több minőségi kerti bútort, amelyek kiváló alapanyagokból, tartós kültéri használatra készültek, akkor látogass el a GardenTrend oldalára, ahol hasznos információkat és inspirációt is kaphatsz az álom teraszod berendezéséhez!