Jön a kánikula! Hogyan védekezzünk a hőség ellen?

Megérkezett az igazi nyár és vele együtt az első hőségriadón is túl vagyunk. De nem mindenki fogadja kitörő örömmel a 30 fok feletti hőmérsékletet. Mire ügyeljünk a kánikulában? Hogyan vészeljük át a legmelegebb napokat? Adunk pár tippet! 


A nyári hőség ellen való védekezés fontos az egészséged megóvása érdekében. Összegyűjtöttünk néhány tippet a hőség elleni védekezéshez:

1. Maradj hidratált: Igyál sok folyadékot, főleg vizet. Kerüld a koffeintartalmú és alkoholos italokat, mert ezek dehidratálhatnak.

2. Kerüld a közvetlen napfényt: Tartózkodj a naptól a legmelegebb órákban, általában délelőtt 10 és délután 4 óra között. Ha kimész, viselj kalapot, napszemüveget és használj fényvédő krémet.

3. Hűvös helyen tartózkodj: Próbálj minél több időt tölteni hűvös helyen, például légkondicionált helyiségben vagy árnyékban. Ha pedig van lehetőséged lehűteni magad egy úszómedencében vagy jakuzziban, akkor élvezd a hűs habokat, amilyen gyakran csak jól esik. Egyes jakuzzikhoz (pl.: a Hot Spring masszázsmedencékhez) már kapható egy olyan, a légkondicionáló működési elvén alapuló kiegészítő rendszer, mellyel a legmelegebb órákban is kellemesen hűs vizet varázsolhatsz.

4. Viselj könnyű, laza ruhákat: Válassz olyan ruhadarabokat, amelyek légáteresztőek, könnyű anyagból készültek, és laza viseletet biztosítanak. Kerüld a sötét színeket, mert azok jobban magukba szívják a napfényt.

5. Tartsd hűvösen a lakást: Zárd ki a napfényt, húzd le a függönyöket vagy használj sötétítőfüggönyöket, hogy a lakás hűvös maradjon. A nagyobb ablakok előtt elhelyezett napernyők vagy pergolák segítségével kevesebb napfény juthat be a lakásba és a déli órák elmúltával kellemes helyszínt biztosítanak a munkához, játékhoz, beszélgetésekhez. 

6. Kerüld a nehéz fizikai munkát vagy megterhelő sporttevékenységet: Ha lehetséges, időzítsd át a kültéri tevékenységeket a hűvösebb órákra. Ha mégis fizikai munkát végzel vagy sportolsz, iktass be gyakori pihenőket, és ne feledkezz meg a folyadékpótlásról. Akik nem akarnak lemondani az edzésről a hőségriadó alatt sem, azoknak jó megoldás lehet bármilyen vízben végzett sporttevékenység (pl.: úszás, vízi aerobic, vízben való futás, kerékpározás), melyeket az Endless Pools medencéknek köszönhetően már otthonod kényelmében is végezhetsz. 

7. Vigyázz az idősebbekre és a hőségre legérzékenyebbekre: Gondolj az idős vagy krónikus beteg (pl.: szív- és érrendszeri problémákkal küzdő) családtagokra, barátokra vagy szomszédokra, és gondoskodj róluk, különösen a hőségriadó időszakában. Biztosan hálásak lesznek, ha elintézed helyettük a bevásárlást vagy megmutatod, hogy hogyan fizethetik be a csekkjeiket online is. 

Egy átgondoltan megtervezett terasz vagy kert áldás lehet a kánikulában. Ha nem tudod, hogy milyen szempontokat vegyél figyelembe, akkor kérd szakember segítségét a kültéri otthonod megtervezéséhez. A SpaTrend munkatársai örömmel állnak rendelkezésedre, segítenek megtervezni és létrehozni álmaid teraszát!