Wellness életmód és a környezettudatosság - fenntartható döntések minden napra

Mi köze a wellness életmódnak a környezetvédelemhez? Nagyon egyszerű, csak akkor érezhetjük jól magunkat a saját kis világunkban, ha a tágabb világunk is rendben van. Tegyünk nap, mint nap azért, hogy környezettudatosan éljük mindennapjainkat, élvezzük az életet fenntartható módon. 


Csökkentse az energiafogyasztását: biztosan nem most hallja először, hogy a hagyományos izzók és a régi, korszerűtlen háztartási gépek rengeteg áramot fogyasztanak. Amennyiben van rá lehetősége váltson LED izzókra és válasszon  AAA besorolású, korszerű, energiatakarékos háztartási gépeket. Nagyobb gépek, például masszázsmedencék esetében kiemelten fontos, hogy olyan jakuzzit válasszon, melyet kifejezetten úgy terveztek, hogy a lehető legenergiahatékonyabban működjön. Ne csak a szivattyúk és a fűtés energiafelhasználását ellenőrizze, hiszen a megfelelő hőszigetelés nélkül ezek nem sokat érnek. 

Használjon fenntartható közlekedési módokat: Ha van rá lehetősége váltson tömegközlekedésre, kerékpárra, gyaloglásra, de akár rollerezve is érkezhet munkahelyére vagy a boltba. Ha csak alkalmanként használ autót, akkor tegyen egy próbát az autómegosztó alkalmazásokkal. Azonban ha mindenképpen ragaszkodik autójához, akkor ügyeljen arra, hogy alacsony károsanyag-kibocsátású járművet válasszon, illetve a kocsi mérete is igazodjon az Ön szükségleteihez.

Csökkentse az Ön által termelt hulladék mennyiségét: Figyeljen oda a szelektív hulladékgyűjtésre, és próbálja minimalizálni az egyszer használatos műanyagok használatát. Olyan termékeket vásároljon, melyek újrahasznosíthatók vagy könnyen lebomlanak. Érdemes megfontolni a jobb minőségű, tartósabb használat cikkek vásárlását is. Egy olcsó, műanyag kerti bútor maximum pár szezont bír ki, és már ki is dobhatja, növelve ezzel az Ön által termelt hulladék mennyiségét. Ellenben, ha egy jó minőségű kerti bútor garnitúrát választ, az akár évtizedekig is szép és elegáns marad. Ezekből is készülnek már olyan darabok, melyek teljes mértékben újrahasznosítható anyagokból készülnek. 

Takarékoskodjon a vízzel és az energiával: Használjon víztakarékos zuhanyfejet és WC-t, és javítsa meg a csöpögő csapokat, kapcsolja le a villanyt és a tévét, ha nem tartózkodik a helyiségben. A jakuzzi használatról sem kell feltétlenül lemondania, hiszen vannak olyan vízkezelő rendszerek (mint például a Hot Spring medencékben található FreshWater sóbontó rendszer), melyekkel elég évente egyszer leeresztenie masszázsmedencéje vizét, így fenntartható módon élvezheti jakuzziját. A vízcsere folyamán a csapvíz 36 fokra történő felfűtése rengeteg energiát igényel, így ha csak évente egyszer kell vizet cserélnie, energiát is spórol.

Támogassa a fenntartható élelmiszertermelést: Próbáljon meg olyan helyi, szezonális élelmiszereket vásárolni, amelyeket fenntartható módon termeltek. A vegetáriánus vagy vegán étrend is lehet egy jó módja annak, hogy csökkentse az ökológiai lábnyomát. Amennyiben ezt túl drasztikusnak érezné heti 1-2 húsmentes nap beiktatásával is rengeteget tehet a környezetért. Egy-egy szuper, különleges húsmentes recepttel még a húsmániás barátait vagy szeretteit is könnyedén elvarázsolhatja.

Fenntartható vásárlás: Gondolkodjon el vásárlás előtt, hogy valóban szüksége van-e az adott termékre. Válassza az időtálló, jó minőségű termékeket, amelyeket hosszú ideig használhat. Bizonyos termékeket nyugodtan vásárolhat használtan is, nem kell mindenből feltétlenül újat vennie.

Cselekedjen tudatosan: Ismerje meg a fenntartható életmódot támogató helyi kezdeményezéseket és szervezeteket, és vegyen részt környezetvédelmi projektekben vagy önkéntes munkában. Beszéljen barátainak és családjának a fenntartható életmódról, és inspirálja őket is arra, hogy tegyenek lépéseket a környezetvédelem érdekében. Hozzon létre lokális csoportokat, ahol egymást segíthetik, támogathatják a környezettudatos, fenntartható életmód elérésében. 

Címkék: