Tökmagos-tönkölyös kenyér

"Néhány nappal ezelőtt tökmagos pogácsát sütöttem, és közben azon gondolkodtam, hogy miért nem készítettem még tökmagos kenyeret. Persze, tudom én a választ, a tökmagot szeretjük ugyan, de a kisebbem a teljes kiőrlésű kenyeret nem kedveli, a tökmaghoz viszont az illik. Biztos, ami biztos, azért rákérdeztem, ha készítek tökmagos cipót fehér lisztből eszik-e belőle, de a válasz határozott nem volt. Esküszöm, egy nagy sóhajon lívül nem reagáltam mást, pedig lett volna mit mondanom. Helyette inkább nekiláttam a kenyérsütésnek, tk. tönkölyliszttel, ha már így sem, úgysem fogja megkóstolni. Nem kell azért sajnálni, neki is jutott péksütemény, olyan, amit szeret.Első nekifutáskor rögtön a dagasztás elején hozzáadtam a tökmagolajat és a tökmagot, de nagyon csúnya zöld lett tőle a kenyér. Az íze remek volt, de a kinézete elég bizarr. Ismétlésnél már csak a dagasztás legvégén tettem a tésztába őket, így az íz mellett a küllemmel is meg voltam elégedve, ha szabad ezt mondanom.A dagasztógép üstjébe készítettem az összes hozzávalót a tökmag és a tökmagolaj kivételével. A tökmagból félretettem egy evőkanálnyit a díszítéshez, a többit a dagasztás legvégén adtam a tésztához az olajjal együtt.Letakartam a tálat és szobahőmérsékleten 30 percig hagytam érni a tésztát. Ezután határozott mozdulatokkal átgyúrtam, cipóra formáztam, letakartam (ilyenkor a tálat szoktam ráborítani, amiben előtte kelt) és ismét hagytam 15 percig pihenni.Amikor letelt az idő ismét alaposan átgyúrtam és megint cipóra formáztam. Egy kerek kelesztő kosarat kibéleltem ruhával, beliszteztem és a tésztát fejjel lefelé belefordítottam. Letakartam és másodszor is megkelesztettem. 50 perc után egy sütőpapírral bélelt tepsire fordítottam és éles pengével körben bemetszéseket ejtettem rajta.A Miele sütőt beállítottam gőzös sütésre (klímasütés) és 240 fokra. Amikor jelzett a sütő, hogy elérte a kívánt hőfokot óvatosan betoltam a tepsit és rögtön be is indítottam a pára bevezetést. 20 perc után visszavettem a hőfokot 200 fokra és további 20-25 percig sütöttem a kenyeret. Akkor van készen, ha az alját megkopogtatva kongó hangot hallunk.Rácsra tettem hűlni és kevés hideg vízzel azonnal lepermeteztem, hogy a héja kellően fényes legyen. Gyönyörűen beszélgetett és cserepesedett is a viszonylag sok tk. liszt ellenére." Limara Pékségebevásárlólista:250 g BL 80 liszt250 g tk. tönkölyliszt50 g tökmag durvára törve2 tk. só1 ek. tökmagolaj250 g öregtészta3 dl víz10 g friss élesztőMiele főzőiskola


"Néhány nappal ezelőtt tökmagos pogácsát sütöttem, és közben azon gondolkodtam, hogy miért nem készítettem még tökmagos kenyeret. Persze, tudom én a választ, a tökmagot szeretjük ugyan, de a kisebbem a teljes kiőrlésű kenyeret nem kedveli, a tökmaghoz viszont az illik. Biztos, ami biztos, azért rákérdeztem, ha készítek tökmagos cipót fehér lisztből eszik-e belőle, de a válasz határozott nem volt. Esküszöm, egy nagy sóhajon lívül nem reagáltam mást, pedig lett volna mit mondanom. Helyette inkább nekiláttam a kenyérsütésnek, tk. tönkölyliszttel, ha már így sem, úgysem fogja megkóstolni. Nem kell azért sajnálni, neki is jutott péksütemény, olyan, amit szeret.
Első nekifutáskor rögtön a dagasztás elején hozzáadtam a tökmagolajat és a tökmagot, de nagyon csúnya zöld lett tőle a kenyér. Az íze remek volt, de a kinézete elég bizarr. Ismétlésnél már csak a dagasztás legvégén tettem a tésztába őket, így az íz mellett a küllemmel is meg voltam elégedve, ha szabad ezt mondanom.

A dagasztógép üstjébe készítettem az összes hozzávalót a tökmag és a tökmagolaj kivételével. A tökmagból félretettem egy evőkanálnyit a díszítéshez, a többit a dagasztás legvégén adtam a tésztához az olajjal együtt.
Letakartam a tálat és szobahőmérsékleten 30 percig hagytam érni a tésztát. Ezután határozott mozdulatokkal átgyúrtam, cipóra formáztam, letakartam (ilyenkor a tálat szoktam ráborítani, amiben előtte kelt) és ismét hagytam 15 percig pihenni.
Amikor letelt az idő ismét alaposan átgyúrtam és megint cipóra formáztam. Egy kerek kelesztő kosarat kibéleltem ruhával, beliszteztem és a tésztát fejjel lefelé belefordítottam. Letakartam és másodszor is megkelesztettem. 50 perc után egy sütőpapírral bélelt tepsire fordítottam és éles pengével körben bemetszéseket ejtettem rajta.
A Miele sütőt beállítottam gőzös sütésre (klímasütés) és 240 fokra. Amikor jelzett a sütő, hogy elérte a kívánt hőfokot óvatosan betoltam a tepsit és rögtön be is indítottam a pára bevezetést. 20 perc után visszavettem a hőfokot 200 fokra és további 20-25 percig sütöttem a kenyeret. 
Akkor van készen, ha az alját megkopogtatva kongó hangot hallunk.
Rácsra tettem hűlni és kevés hideg vízzel azonnal lepermeteztem, hogy a héja kellően fényes legyen. Gyönyörűen beszélgetett és cserepesedett is a viszonylag sok tk. liszt ellenére." Limara Péksége


bevásárlólista:


250 g BL 80 liszt
250 g tk. tönkölyliszt
50 g tökmag durvára törve
2 tk. só
1 ek. tökmagolaj
250 g öregtészta
3 dl víz
10 g friss élesztő


Miele főzőiskola



Címkék: