A burgonya az egyik legalapvetőbb köret, nem is véletlenül. Bár a diétákból rendszeresen száműzik, valójában egy rendkívül egészséges, rostban és vitaminokban gazdag, finom és laktató ételről van szó, aminek még az ünnepi asztalon is ott a helye. Ez az ízekben gazdag változat még önmagában is tökéletes vacsora.

Krumplis köret gazdagon jalapenoval és baconnel

Elkészítési idő: 90 perc
Nehézség: 3

Krumplis köret gazdagon jalapenoval és baconnel

írta: Peitli Csilla

Hozzávalók:

  • 4 db russet burgonya
  • 8 szelet bacon
  • 1 db lilahagyma
  • 1 db jalapeno
  • 40 g vaj
  • 2 marék reszelt sajt
  • ízlés szerint tejföl
  • 1 ek snidling
  • ízlés szerint só
  • ízlés szerint bors

Elkészítés:

  1. Melegítsük elő a grillt 160°C-ra.
  2. A krumplikat mossuk meg (és igény szerint meg is pucolhatjuk, de a héj maradhat is).
  3. Tegyük őket a öntöttvas serpenyőbe és süssük őket 30 percig. 
  4. Fordítsuk meg a krumplikat és süssük őket újabb 30 percig, hogy teljesen megpuhuljanak.
  5. Amíg sülnek a krumplik, pirítsuk le a baconszeleteket is, majd a ropogóssá váló darabokat törjük nagyobb egységekre.
  6. Ha a burgonyák már teljesen puhák, vegyük le őket a grillről, és a serpenyőjükben olvasszuk fel a vajat, majd mehetnek vissza a krumplik.
  7. Nyomkodjuk bele az edénybe a krumplikat, hogy kilapuljanak egy spatulával vagy a kezünkkel, így nagyobb felületen érintkeznek majd a serpenyővel és ropogósabbak lesznek.
  8. Sózzuk, borsozzuk ízlés szerint, majd szórjuk meg a sajttal.
  9. Ezen a ponton tegyük vissza a grillre és felpörgethetjük egy kicsit a hőfokot is 15 percig, hogy a sajt megolvadjon és a krumplik alja megpiruljon.
  10. Közben vágjuk vékony karikákra a jalapenot, aprítsuk fel a lilahagymát és a snidlinget.
  11. Amikor a sajt már szépen bugyog, szórjuk meg a krumplikat a paprikával, a bacon darabokkal és a hagymákkal, majd zárt tető alatt süssük össze még 2-3 percig.
  12. A grillről levéve melegen, hideg tejföllel kínáljuk!