Profilom 2018. március 18. Vasárnap - Sándor, Ede

Csontváry Múzeum – Nartarchitects I.

2017. 01. 04.
A 2016 Média Építészeti Díj terv kategóriában nyert Csontváry Múzeumot a Nartarchitects a valamikori pécsi szénbánya kráterében keletkezett bányató mellé helyezte el, tisztelegve a festő természethez való kötődése és utazás iránti szenvedélye előtt, amely “Egyedül didereg napfényországban.”Csontváry Múzeum – a Nartarchitects terveCsontváry Kosztka Tivadarra a tervezők sajátos spirituális üzenet-közvetítőként gondolnak, aki egész életművével és annak bizonyos kiemelkedő darabjaival – különösen a jövő generációinak – üzent valami fontosat az emberről és a nemzetről. Csontváry a magyar kultúra ihletett, kiemelkedő és nemzetközileg is jelentős alkotója, akit megillet egy az életmű megismerését, további kutatását biztosító múzeum állítása.A Csontváry Múzeum – a Nartarchitects terveA Nartarchitects munkatársai szerint Csontváry unikális, ezért múzeuma nem lehet egy a múzeumok és képtárak sorában. A drámai környezetnek – ahol a természeti és emberi erők rendkívül kifejező módon mutatkoznak meg – Pécs peremvidéki helyszíne megfelelőnek bizonyult Csontváry üzenete számára. Kovács Csaba, Máté Tamás és Vass-Eysen Áron olyan helyszínt kerestek, amely valós zarándokhellyé válhat, akár szimbolikusan is, de könnyen megközelíthető. A kőbánya, mint tájseb önmagában megrendítő látvány, akár egy Zöld tengerszem, amelyet 70 méter magas falak vesznek körül. Magányos, külön világ az erdővel borította Mecsek oldalában.Csontváry Múzeum – a Nartarchitects terveHa tetszett, olvasd el a cikk második részét itt.Forrás: Nartarchitects

3 rendhagyó medence, amilyet még nem láttál

2014. 06. 10.
A medencével úgy vagyok, mint Gombóc Artúr a csokoládéval: minden típus jöhet. Szeretem a meleg vizes medencét, a hideg vizeset, a kintit, a bentit, a természeteset, az építettet és persze az extrém megoldások is hívogatnak. Ez utóbbiból mutatok most hármat.Nemo 33 Sokáig a világ legmélyebb épített medencéjének számított (Európában még most is ő a csúcstartó) a Brüsszelben található Nemo 33. Az elsősorban búvárok számára kialakított medence nemcsak mély, de a berendezése sem éppen hagyományos. A filmforgatások során is gyakran igénybe vett medence épületekkel és autómaradványokkal is könnyen „berendezhető”, így tetszés szerint alakítható környezetben tudják elsajátítani a búvárkodás alapjait az érdeklődők.Az „Ördög medencéje”A lista egyetlen természet által alkotott medencéje, ami bár nagyon biztonságos, mégis kellően rémisztő ahhoz, hogy kiérdemelje a nevét. A medence egy természet által vájt mélyedés a folyóban, ami szokatlan helyének köszönheti hírhedtségét. Az afrikai Viktória vízesésnél található mélyedésről van szó, ami szinte közvetlenül a szakadék szélén helyezkedik el. A medence szélére húzódva bárki letekinthet a 128 méteres mélységbe, miközben a körülötte csordogáló víz dübörögve hullik alá.Vörös medenceMíg a zöld vízhez annyira nincs bizodalmam, a Koh Samui vörösbe hajló medencéjét szívesen kipróbálnám. A víz maga persze nem vérvörös, de a medence csempéjének szokatlanul élénk piros, narancs és sárga színe valószerűtlen összhatást kölcsönöz az egyszerű fürdőhelynek. A medence színe rímel a látványos naplementékre, amihez csak egy Bloody Mary kell, és már meg is van a piros színháromság.

Textil váltja a betont: itt a legújabb zöld ház terve

2014. 05. 27.
A fával, hatalmas üvegfelületekkel dolgozó ökoházak legújabb generációja már elhagyja a nehézkes alapanyagokat, és a sátrak világából merít ihletet. Így készült el a legmodernebb, 75 m2-es zöld ház, ami megújuló energiával dolgozik.A Solar Decathlon Europe versenyén száll majd ringbe egy nemzetközi tervezőcsapat házmodellje, ami szinte teljesen textilből készült. Az amerikai Brown Egyetemnek és a németországi Erfurt Alkalmazott Tudományok Egyetemének tanulói álltak össze, hogy minimális energiával fenntartható lakóteret vessenek papírra, ami a kor technológiai és megjelenésbeli követelményeinek is maximálisan eleget tesz. A napenergiát hasznosító épület a passzív házak zárt rendszerét öltözteti egy sokkal légiesebb és elegánsabb köntösbe. Az üvegfalakra sátorként boruló hajlított tetőszerkezet kétség kívül egyéni megjelenést kölcsönöz a háznak, de az épület nagy előnyei közé tartozik az elenyésző súlya ellenére tapasztalható masszívsága. A június 27-től július 14-ig zajló franciaországi Solar Decathlonra felépített épület bár könnyen szállítható és összeszerelhető, mégis tökéletesen ellenáll a zord időjárásnak és a „vászontető” sem adja meg magát egy hevesebb zivatarnak. A Techstyle House névre keresztelt projekt legnagyobb ellenfele tehát nem az időjárás, de valószínűleg még csak nem is a versenytársak csapata lesz, hanem az a hitetlenkedés, ami egy „sátor” házként való újjáéledését övezi.

Hídból város… Olaszország megint nagy ötlettel rukkolt elő!

2014. 05. 03.
A mindennapos átmenő forgalmat bonyolító olaszországi hidak szeretnék megtartani látogatóikat, és hosszabb maradásra csábítanák mindazokat, akik rájuk lépnek? Vagy csak elfogytak volna a beépítésre alkalmas területek a nagy csizmában és már a hidakat kezdik bevonni a lakótelep fejlesztési projektekbe? Nem, ez csak a hídmegőrző tervezet extrém változata.A régi, jócskán felújításra szoruló hidak fenntartható módon való átalakítására és megőrzésére kiírt pályázat mozgatta meg az Oxo Architecture tervezőjének, Manal Rachdinak a fantáziáját, aminek egy elképesztően látványos projekt lett a vége. A hidakat, mint önálló függőleges városokat újraértelmező tervező nagyban gondolkodott, és egy egész kis kozmoszt hozott létre a leharcolt vasszerkezetekből. Rachdi szerette volna, ha a tájba tökéletes illeszkedő hidakat és az onnan szemük elé táruló kivételes látványt nemcsak az átsuhanó autók ablakából csodálhatnák meg az emberek, hanem tartósan berendezkedve, állandóan élvezhetnék. Ezért a hidak tartópilléreire egy olyan megújuló energiaforrást használó városképet tervezett, ahol egymás alatt találhatunk üvegfalakkal bíró apartmanokat, boltokat és éttermeket. A felülről lefelé építkező „háztömb” leg(f)első szintje egy parkolóval is ellátott induló terület, ahonnan lifttel vagy lépcsővel mehetnek le a lakók a mélyben húzódó lakásaikhoz. A némileg elszigetelten létező közösség a tervek szerint nemcsak energiaszükségletéről gondoskodna önállóan, de a boltok, munkahelyek, iskolák szintjén sem szorulna segítségre, így a lakóknak el sem kellene hagyniuk a saját hídjukat – ha nem akarják. Az izgalmas és lenyűgöző megjelenésű hídvárosok megvalósulásának útjában egyedül az anyagi háttér megteremtésének nehézségei állnak. Ha sikerülne befektetőt találni a tervezethez, az olasz tengerpartot lecserélve pár év múlva már akár mi is jöhetnénk ide nyaralni, egyenesen a híd alá.

„Nyaralás a magasban. Tériszonyosok kíméljenek!”

2014. 04. 22.
Valahogy így hangozhat az ausztráliai Lebegő ház hirdetése, mellyel reménybeli bérlőit keresi az ingatlan. A magasba nyúló póznán egyensúlyozó nyaraló csodálatos rálátást ad a kőhajításra terpeszkedő tengerre és a mindent körbeölelő zöld környezetre. Bár a környék fölé tornyosuló, majd negyven méter magas ingatlanból azért ez nem olyan nagy mutatvány.Akinek gondjai vannak a magassággal, esetleg nem érzi magát biztonságban egy üvegkalitkában, az még véletlenül se próbálja meg ide szervezni a pihenését. De akit nem zavar az ég közelsége és a talaj viszonylagos távolsága, annak itt a helye. A területet egyedül uraló házhoz már az odajutás is kihívásokban bővelkedik. Egy magasban ívelő hosszú, folyosószerű bejárat vezet az ingatlanhoz, aminek oldalfalai üvegből vannak. Ebből a nagyon is átlátszó matériából készültek továbbá az épületet körbeölelő terasz oldalai, de maga a ház is szinte csak üvegfallal rendelkezik. A tetőtől a padlóig húzódó hatalmas üvegtáblákon át élvezhetik a napsütést és a magasan szálló madarak látványát a bátor utazók. Ausztrália ikonikus ingatlanának számító több mint negyven éves pózna ház 2007-ben kezdte megújulását, majd egy öt évig tartó renoválás után nyerte el mai, modern és letisztult formáját. Elegáns és szellősen elhelyezett berendezési tárgyak, plafonról lecsüngő kandalló és vendégmarasztaló bőrkanapé kényeztetésére számíthat az, aki nem féli a magasságot, és kibérli a nyaralót. Ha tetszett a Feledésben látható égi ház, akkor itt a helyed. Bár Tom Cruise-t nem tudunk garantálni!

Bérelj buborékot!

2014. 04. 20.
Emlékszel arra a filmre, amikor egy fiatal srácnak a bacilusokkal hemzsegő világ elől menekülve egy hermetikusan lezárt buborékban kellett élnie? Nagyjából így érezhetik majd magukat azok a bátor természetjárók, akik franciaországi nyaralásukat egy műanyaggömbbe zárva szeretnék eltölteni.Az Attrap' Rêves családi hotel a legtöbb hoteltől eltérően nem sokcsillagos szolgáltatásokkal, hanem egyediségével próbálja becsalogatni vendégeit. Hagyományos értelemben lévő szállodaszobák helyett a párok a természetbe kihelyezett átlátszó buborékszobákban tölthetik az éjszakát. Az aranyhalak akváriumát idéző helyiségben kényelmes ágy és minimális berendezési tárgy várja a vendégeket. Az apró kuckótól elszeparáltan ugyan, de minden szobához saját fürdő és mellékhelyiség jár, így az alapvető higiéniáról sem kell lemondania senkinek az erdők között. A természetkedvelők számára, akik a sátornál nagyobb komfortra vágynak, ideális választás lehet a Marseille-től 16 km-re felállított buborékok valamelyike. A fák közötti piknik ugyan nem megengedett, de a természetjárás és az esti égbolt tanulmányozása szinte kötelező. Amatőr csillagászok teleszkópot is igényelhetnek, így a sátor mellett a csillagvizsgáló menetfelszerelést is bátran otthon hagyhatják. Akit pedig a privát szféra hiánya ejtene gondolkodóba, az se meneküljön hanyatt-homlok az ötlet elől. A buborékszobák igény szerint éjszakára akár le is takarhatóak egy speciálisan a számukra készített anyaggal, ezzel biztosítva némi magánéletet a vadonban.
 Facebook
A szerkesztő ajánlata
A hét témája