4 módszer a hétköznapi stresszcsökkentéshez

A stressz modern korunk egyik legalattomosabb jelensége, ami megbetegíti a testet és a lelket. Észrevétlenül rombol, sőt, sokszor azt sem vesszük észre kezdetben, hogy a szervezet stresszben van. Ezért fontos, hogy minden nap tegyél valamit magadért és a stressz csökkentéséért!


A stressz számtalan probléma okozója, amelynek gyakran nem is vagyunk tudatában. Bár a stresszel járó kellemetlenségeket felismerjük, romboló hatása sokkal nagyobb, mint a fejfájás vagy az idegesség. A stressz az idő előtt öregedés első számú belső kiváltója, lefárasztja az izmokat, rombolja az immunrendszert, keményebb munkára fogja a szívet, felborítja a hormonháztartást és gyomor valamint emésztési problémák léphetnek fel. A stressz nemcsak azért alattomos mert sokáig észrevétlenül végzi aknamunkáját, hanem mert egy könnyen hozzászokhatunk az állandó jelenlétéhez. Ha úgy érzed feszült vagy, lobbanékonnyá válsz, esetleg rendszeresen fejfájás, koncentrációs zavar, rossz alvás gyötör, akkor érdemes tudatosan a stresszcsökkentő módszerek felé fordulni,

Mit tegyél, ha ha szeretnél hamar leszámolni a stresszel?

1. Teremts magad köré nyugodt légkört!

Már napi fél óra természetben elköltött séta, lágy zene hallgatása vagy egy forró fürdő segíthet kikapcsolni és egy kicsit csökkenteni a minden irányból rád ömlő információkat. A túl sok inger lefáraszt és egy idő megbénít! A nagyvilágból számtalan negatív hír és impulzus jut el hozzánk a nap 24 órájában, amely alól nehéz kivonni magunkat. Ha tudatosan keresed a nyugodt és ingerszegény pillanatokat, akkor lesz időd feldolgozni a híreket és terveket készíteni. A felkészültség és a válaszreakció kidolgozása pedig olyan magabiztosságot ad, ami csökkenti a stresszt.

2. Jöhet a masszázs!

Egy lazító testmasszázs segít a stressz hatására görcsbe ránduló izmokat újra ellazítani. Ennek nemcsak fizikai szinten látod majd előnyét, de az ellazult testben az elme is könnyeben csendesedik le. Erősítsd ezt a két hatást egy kellemes masszázzsal, amit egy profi masszázsfotellel  vagy egy otthoni jakuzzival akár minden nap élvezhetsz, saját otthonod kényelmében!

3. Használd az illatok erejét!

Apróságnak tűnik, de a megfelelő illatokkal pozitív élettani folyamatokat indíthatsz el. A levendula kifejezetten nyugtató hatású, a menták és a teafaolaj illata pedig erősíti az immunrendszert. Az illatterápia forró fürdővel vegyítve segít majd a jobb alvásban is. Heti egy-két illatos fürdő vagy illatkristályokkal megszórt masszázsmedence kikapcsol és ad egy biztos programot, amit várhatsz és amire előre készülhetsz!

4. Alvás a legjobb gyógyszer!

A test önregenerációját nem szabad lebecsülni! Ha hagysz elég időt a nyugtató pihenésre, szervezeted erősebb és ellenállóbb lesz. Ahelyett, hogy túlzottan kimerítenéd magad vagy hajnalig telefonoznál, próbáld meg lefekvés előtt elkerülni a kütyük használatát. Igyekezz 10 előtt ágyba kerülni (ekkor a legpihentetőbb az alvás) és lehetőleg ébredj magadtól, természetes fényre. Ha nyugtalan alvó vagy, esetleg nehezen alszol el, akkor szerezz be egy jakuzzit, mert ez az eszköz segít a mélyebb, jobb minőségű alvás elérésében! A lefekvés előtti meleg vizes hidromasszázs ellazítja a testet és felkészíti a mély alvásra. Ne csodálkozz, ha kilépve a vízből hamarosan elálmosodsz. Ha felszállsz erre a hullámra mély, pihentető és regeneráló alvás vár rád!

A meleg víz ugyanis ellazítja az izmokat és csökkenti a test belső hőjét. A szervezet ezeket a jeleket az alvásra való felkészülésként értelmezi, és pihenő módba vált. Könnyebben és gyorsabban alszol majd el utána, és kipihentebben is ébredsz majd!

Ezekkel a természetes módszerekkel természetes módon harcolhatsz a stressz romboló hatása ellen, hogy minden napot frissen kezdhess!