A tízezer éves szauna története

Gondolta volna, hogy a finn szaunák elődeit nem sokkal a jégkorszak után, körülbelül 10000 évvel ezelőtt építették? Természetesen ezek még nem minden luxussal ellátott csinos kis kabinok voltak, hanem földbe vájt mélyedések, melyeket állatbőrökkel fedtek le, így tartották bent a hőt. A meleget pedig a főzésre és fűtésre egyaránt hasznát kemence szolgáltatta.


Később, a kőkorszak után már a földfelszín felett alakítottak ki ezeket a házikókat, melyek kinézetükben is hasonlítottak a mai finn szaunákra. A vaskor alatt terjedtek el az úgynevezett füst szaunák, melyek egészen az 1930-as évekig használatban voltak. Ezekben a szaunákban hatalmas kemencéket helyeztek el, melyekben kőtömböket hevítettek 6-8 órán keresztül. Mikor a kövek kellőképpen felforrósodtak kiengedték a füstöt és a forró kövek még hosszú órákon keresztül fűtötték az aprócska épületet.

Az igazi áttörést a 18. század hozta, ugyanis Finnországban ekkor kezdték el kéményekkel is ellátni a városi szaunákat, így hatékonyabban és megszakítás nélkül tudták biztosítani az izzadáshoz megfelelő hőmérsékletet.

A 20. század második felében terjedtek el az elektromos árammal és gázzal fűthető szaunák, melyeket napjainkban is használunk. Ezek forradalmasították az szaunázást, mivel így mindössze fél óra alatt felfűthető a szauna kabin. Hiszen ha kedvünk támad egy kis izzadásra és kikapcsolódásra kinek van kedve 6-8 órát várni?

Szerencsére a szauna kabin építése sem tart már hosszú hetekig, mint 10000 évvel ezelőtt, de a tökéletes design megtalálása már egy kicsit hosszadalmasabb feladat lehet. De ebben is segítünk! Látogasson el a SpaTrend bemutatótermébe és válassza az ki igényeinek legmegfelelőbb szaunát, hogy mihamarabb élvezhesse a forróság egészégre gyakorolt pozitív hatásait.

Címkék:

szauna