Rotisserie tippek csirke sütéshez

A grillek (de sütőknek is) egyik leggyakoribb széria tartozéka a rotisserie vagyis a nagy forgó nyárs, mégis meglepően kevesen használják ki a benne rejlő lehetőségeket. Ha szeretnél új utakat kipróbálni a grillezés során, akkor ez az eszköz remek alap a kísérletezéshez. Az indulásban segítünk pár hasznos tanáccsal.


1. Az egyik legfontosabb dolog a nyárs hatékony használatában maga a felhelyezés. Muszáj kiegyensúlyozottnak lennie, hogy megfelelően forogjon. Ezért még mielőtt bármilyen ételt is felhúznál a nyársra, helyezd be a grillbe és próbáld ki, hogy forog. Ekkor még könnyen állíthatsz rajta, anélkül, hogy az étel nehezítené a feladatot.

2. Csirkéből mindig a legkerekebbet válaszd, hogy a lehető legegyenletesebben sülhessen majd az étel.

3. A szárnyakat és a combokat kötözd hozzá a testhez, hogy forgás közben ne mozoghassanak. 

4. A gerinccel párhuzamosan húzd fel a csirkét, próbálj meg minél egyenesebb vonalban haladni. hogy biztonságosan üljön a hús a nyárson. A karmokkal rögzített húst is próbáld meg megforgatni a grill begyújtása előtt, hogy lásd mennyire könnyen forog majd. Ha nem forog egyenletesen, inkább húzd újra.

5. A csirke felnyársalása után jöhet a fűszerezés. Ha olyan pácot használsz, amit cukrot is tartalmaz, akkor csak a sütés utolsó 10 percében kend fel, nehogy túlzottan megkaramellizálódjon a cukor. Ez megkeseríteni az egész ételt.

6. A sütési idő mindig a hús méretétől függ. Hogy biztosra menj, használj húshőmérőt, amivel bármikor ellenőrizheted az éppen aktuális állapotot. Nem kell azonban kapkodni és állandóan szurkálni a húst. Elég az eltervezett sütési idő vége előtt 20 perccel elvégezni az első mérést. Az ideális belső hőmérséklet 73-74 fok között alakul.

7. A sütés végeztével vedd le a nyársat a grillről, de még ne húzd le a húst róla. Hagyd pihenni legalább 5-10 percig, hogy visszarendeződjenek a szaftok a húsban. Ez majd a felvágást is megkönnyíti.

8. A ropogós bőr érdekében a sütés első 10 percét magas hőfokon végezd, majd vedd le közepes hőfokra a grillt és süsd tovább elkészülésig a madarat.

9. Mindig helyezz egy tálcát a hús alá, hogy felfogja a lecsöpögő zsiradékot. Ebből később egy finom mártást is redukálhatsz, de ha ezzel nem is akarsz vesződni, a grill tisztítását biztosan megkönnyíti majd az odahelyezett tálca.