Steak sütési kisokos 2 - közepes vastagságú steak

A steak sütésről szőlő sorozatunk első részében a vékony húsok sütése került terítékre. Amikor egy kicsit vastagabb szeletbe szeretnénk harapni, akkor az alapanyag mellett a sütési módon is változtatni kell. A közel három centiméteres vastagsághoz már nem elég jó az afterburner.


A 2,5 - 3 cm közé eső húsvastagság már elég nagy ahhoz, hogy mindent a magas hőfokra bízva oldjunk meg. Ennél a típusnál visszatérhetünk a klasszikus elkészítési módhoz. Ehhez először is meg kell pirítani a hús külsejét. Ez a gyorsan, nagy hőfokon történő pirítás kell ahhoz, hogy a hús szép külső színt és kellemes ízt kapjon.

A pirításhoz is kell a magas hőfok, ezért a gáz vagy faszenes grillt is bátran hevítsd a legmagasabb fokra. Amikor ezt a hőt elérte, akkor jöhet a fűszerezett hús. Ha szép grilljeleket szeretnél, akkor egy perc után forgasd el a húst egy negyeddel és süsd újabb egy percig. Ezután jöhet a másik oldal is, ugyanezzel a módszerrel.

A sütés tehát 4 perc, ennél tovább nem érdemes hőkezelni a húst, mert könnyen rágóssá és szürkévé válhat a belseje. A grillről levéve még nem szabad felvágni, adj neki legalább 2-3 percnyi pihenőt, hogy a nedvesség elrendeződhessen és minden falat elérje a tökéletességet.

Ha ennél is vastagabb steak szelet készítése a cél, akkor tarts velünk a harmadik részben is!