Steak sütési kisokos 1 - vékony steak

A legjobb húsok és a legprofibb grillek sem érnek sokat, ha rosszul megválasztott módon vagy nem megfelelő hőfokon sütöd a steaket. Az alig pár percig sülő húsokat is ki lehet szárítani, ha nem figyelünk oda pár alapvetésre. Melyek ezek?


A steakekről gyakran, mint egy egységes csoportról beszélünk, pedig a hús típusa és vastagsága is komoly befolyásoló tényező. Az egyszerűség kedvéért, most maradjunk a marhahúsnál és a vékony steaknél. Ide sorolható minden az a hússzelet, ami 2-2,5 cm vastagságot nem haladja meg.

A profik rendszeresen kísérleteznek a különféle technikákkal, így született meg a grillezés megszállottjának, Meathead Goldwynnak a módszere: az afterburner! A technika végtelenül egyszerű és ami a sütést illeti, kifejezetten gyors is. 5-6 perc alatt tányéron is lehet a tökéletes medium rare steak. Hogyan?

A tökéletes eredményhez maximumra kell járatni a grillt. A faszén legyen vörösen-kéken izzó infernó és ha a gázgrilltől se sajnáljuk a 400 fokot. Amikor már perzselő a forróság a grill közelében is, dobjuk fel a vékony steaket a rácsokra, amit a faszén esetén helyezhetünk egyenesen a begyújtó kürtő szájára.  A rakéták indításához hasonló hőmérsékleti körülmények miatt a hús percek alatt elkészül. Oldalanként 2-3 perc alatt a külseje megbarnul, megkaramellizálódik, míg a belseje medium rare marad.

Rekord gyorsasággal készülhetnek így a steakek, akár egy nagyobb társaság is megetethető rövid idő alatt. Persze egyszerre nem sülhet minden felületen steak, mert fontos, hogy a hús alatt sisteregjen a levegő. Ezért célszerű a két hús feltevés között is várni is egy kicsit, hogy a rácsok újra felforrósodjanak.

Gyors, precíz és nagyon egyszerű megoldás, amit minden steak szeretőnek ki kell próbálnia egyszer!