A vastag steak sütésének titkai

A grillszakácsok egyik megmérettetésének pontja a steak sütése. A kívül pirult, belül meg omlósan puha hús elkészítése nem olyan egyszerű, mint amilyen gyors. Ha vastag húst választasz, akkor ezekre mindenképpen figyelj!


A vékony és a közepes vastagságú steakek készítéséről már korábban írtunk, most jöhet egy igazi nagyágyú: a vastag steak. Minden 3 cm-nél vastagabb hússzelet ide tartozik. Ennél a vastagságnál a gyors módszer nem működik. Ha nagy hővel percek alatt akarnánk lepirítani, akkor a közepe túlságosan nyers maradna. Ezért a legbiztosabb módszer a magas és az alacsony hőfokon sütésnek a keverése.

Először is melegítsük elő a grillt a lehető legmagasabb hőfokra. Ezen pirítsuk le a húsok mindkét oldalát, mintha a vékony steakekről lenne szó. Itt azonban nem ez a sütés vége. A pirítás után kapcsoljuk ki a hőforrást, ami a hús alatt található. (Faszenes grillnél kaparjuk el onnan a faszént.) Így már alacsonyabb és közvetett hőn sülhet egy kicsit a hús, anélkül, hogy a külseje túlsülne vagy megégne.

Egy másik iskola a fordított technikát alkalmazza. Ezzel is lehet kísérletezni, hátha ez jön be jobban. A folyamat nem változik ennél a technikánál sem, csak a sorrendet kell felcserélni. Először sütjük alacsony hőfokon a húst, majd a legvégén pirítjuk le a magas hőfokon, hogy előjöjjenek a grilljelek és karamellizálódás finom aromája.

Technikailag az elsőt könnyebb kivitelezni, de mindkét esetben fontos, hogy az alacsony sütés csak a megfelelő ideig történjen. A vastag húsoknál nehéz konkrét időtartamot mondani, ezért inkább arra biztatunk, hogy egy húshőmérőre támaszkodj a pontos és ínycsiklandó eredmény érdekében.

Ha pedig az ideális hőfokot keresnéd, akkor ajánljuk ezt a cikket!