Színes, egészséges és tökéletesen grillezhető zöldség a cékla, amiből még egy olyan klasszikus is elkészíthető, mint a burger.

Céklás burger, a téli csemege

Elkészítési idő: 60 perc
Nehézség: 3

Céklás burger, a téli csemege

írta: Peitli Csilla

Hozzávalók:

  • 250 g cékla
  • 2 ek balzsamecet
  • 4 ek tejföl
  • 1 kk torma
  • 1 kk kapor
  • ízlés szerint só
  • íz bors
  • 1 marék saláta levelek
  • 1 ek olívaolaj

Elkészítés:

  1. A grillt melegítsük elő magas hőfokra.
  2. A céklákat mossuk meg, pucoljuk meg és csavarjuk alufóliába, miután meglocsoltuk a balzsamecettel.
  3. Süssük legalább 30 órát, de mérettől függően akár 45 perc is kellhet, hogy teljesen megpuhuljon a cékla.
  4. Közben egy kis tálkában keverjük ki a tejfölt a reszelt tormával, az aprított kaporral és a sóval, borssal.
  5. Amikor a cékla már puha tapintásra is, vegyük le és a grillről és óvatosan csomagoljuk ki.
  6. Vágjuk vastag (akár 2 cm-es) szeletekre, majd locsoljuk meg olívaolajjal és tegyük vissza pirulni a grillre, csomagolás nélkül. 3-5 percre.
  7. Amimkor megpirult kicsit a cékla, állítsuk össze a burgert: a a zsemle aljára tegyünk a salátából, erre jöhet a cékla, majd a tormás szósz. Végül a zsemle tetejével zárjuk le a szendvicset.
  8. Zöldség chipsekkel tálaljuk.