Enyhén füstös, nagyon tartalmas és mennyeien krémes mártogatós, ami hosszú esti beszélgetésekhez és grill partik előételének is jó választás.

Füstölt padlizsán mártogatós

Elkészítési idő: 30 perc
Nehézség: 3

Füstölt padlizsán mártogatós

írta: Peitli Csilla

Hozzávalók:

  • 2 db padlizsán
  • 80 ml tahini
  • 60 ml citromlé
  • 3 ek olívaolaj
  • fél kk só

Elkészítés:

  1. Melegítsük elő a grillt közepes hőfokra.
  2. Tegyük fel a padlizsánt egészben a grillre, és időnkénti forgatással süssük 15-20 percig. Amikor már a külső héja teljesen megsült (kicsit megégett), és a összébb zuhant, akkor vegyük le a grillről és hagyjuk hűlni.
  3. Faszenes grillen betehetjük közvetlenül a faszén közé is.
  4. Amikor kihűlt annyira, hogy már tudunk vele dolgozni, akkor távolítsuk el a héjat és padlizsán húsát tegyük szitába, hogy lecsöpöghessen még a felesleges nedvesség.
  5. Az így előkészített padlizsánt tegyük aprítóba, adjuk hozzá a tahinit, a citromlét és az olajat. Addig mixeljük az egészet, amíg homogén, sima állagot kapunk.
  6. Ízesítsük a sóval.
  7. Egy kevés olajjal meglocsolva, fekete szezámmal megszórva vagy gránátalma magokkal meghintve is tálalhatjuk.
  8. Enyhén pirított naan kenyér vagy pita mellé tökéletes mártogatós.