Keleties ízesítésű lazac, amit a grillen is bátran elkészíthetsz, hogy ne a lakást melegítsd a nyáron. Igazi, könnyű, nyárias finomság.

Grillezett lazac szezámos öntettel

Elkészítési idő: 15 perc
Nehézség: 2

Grillezett lazac szezámos öntettel

írta: Peitli Csilla

Hozzávalók:

  • 4 db lazac filé
  • 130 ml olívaolaj
  • 1 db citrom
  • 1 db hagyma
  • 2 ek fekete szezámmag
  • 1 kk méz
  • fél kk szezámolaj
  • 1 marék friss bazsalikom
  • ízlés szerint só
  • ízlés szerint bors

Elkészítés:

  1. Melegítsük elő a grillt közepes hőfokra.
  2. A lazacokat kenjük le olívaolajjal (körülbelül 2 evőkanálnyival) és sózzuk mindkét oldalukat.
  3. A citrom két végét vágjuk le, majd vágjuk hosszába négybe. A magokat távolítsuk el, és a citrom belsejét vágjuk ki amennyire csak tudjuk a fehér héjból.
  4. A citromot tegyük egy kisebb tálkába, majd adjuk hozzá az apróra vágott hagymát, a szezámmagot, a mézet, a szezámolajat és a maradék olívaolajat.
  5. Borsozzuk meg alaposan
  6. A lazacok mehetnek is fel a grillre, bőrös felükkel lefelé, és süssük őket 6-8 percig, amíg szép opálossá nem válik a színük. (Nem kell megfordítani.)
  7. Osszuk el a lazacokat a tányérokon és öntsük rá a szezámos öntetet.
  8. Végül a kézzel összetépkedett bazsalikomot is tegyük a tetejére és kínálhatjuk is.