Az édes és a csípős íze ősi találkozása zajlik ebben a receptben tofu és ananász segítségével.

Édes-csípős tofu nyársak ananásszal

Elkészítési idő: 100 perc
Nehézség: 2

Édes-csípős tofu nyársak ananásszal

írta: Peitli Csilla

Hozzávalók:

  • 450 g extra kemény tofu
  • 1 db ananász
  • 3 db chili
  • fél db fehér hagyma
  • 60 ml ecet
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 1 konzerv chipolte chili adobo szószban
  • 2 kk oregánó
  • 1,5 kk cukor
  • 60 ml olívaolaj

Elkészítés:

  1. A tofut vágjuk fel nagyobb kockákra, majd rendezzük őket egy sorba egy tálcára.
  2. Tegyünk a tetejére papírtörlőt és egy sütőpapírt és tegyünk rájuk valami nehezéket, hogy a felesleges nedvességet eltávolítsuk. Legalább 30 percig, hagyjuk, hogy a víz távozhasson, de akár tovább is préselhetjük.
  3. Közben a friss chiliket forrázzuk le 2,5 dl vízzel és hagyjuk puhulni 15 percig. Ezután vegyük ki őket, szárítsuk meg, vágjuk apróra. A vízből is tegyünk félre pár kanállal.
  4. Egy aprítóba tegyük bele a chiliket a hagymával, majd jöhet melléjük a fokhagyma, az ecet, a chipotle, az oregánó és a cukor. Pürésítsük össze az egészet. 
  5. Melegítsünk fel egy serpenyőben az olajat az oldalégőn és öntsük bele a pürét. 
  6. Folyamatosan keverve süssük 5 percig, hogy besűrűsödjön.
  7. Ezután a pácot tegyük át egy nagyobb, hőálló edénybe és adjuk hozzá a tofut. Forgassuk össze a kettőt óvatosan és pihentessük 30 percet. Közben néhányszor forgassuk át az egészet.
  8. Melegítsük elő a grillt közepes hőfokra.
  9. Az ananászt vágjuk a tofuval egyforma nagyságú darabokra, majd felváltva húzzuk őket nyársra. 
  10. 10 perc alatt süssük készre a nyársakat a grillen és már tálalhatjuk is a megmaradt szósszal kiegészítve.