Egyszerű, de mégis ízletes hal, ami a grillen fél óra alatt elkészül. Ideális gyors és könnyű vacsorákhoz.
Zöldfűszerekkel töltött hal
írta: Peitli Csilla
Hozzávalók:
- 1 db hal
- 1 db citrom
- 1 marék fűszernövény
- 0,5 db hagyma
- 1 db paradicsom
- 1 gerezd Zúzott fokhagyma
- 10 g vaj
- 1 csipet só
- 1 csipet bors
Elkészítés:
- Melegítsük elő a grill magas hőfokra.
- Amíg melegszik, tisztítsuk meg a halat és enyhén fűszerezzük meg sóval és frissen őrölt fekete borssal.
- A belsőségtől megszabadított halat töltsük meg két darab citrommal, a fűszerekkel, a hagymával, a fokhagymával, a paradicsommal és a vajjal.
- Kívülről olajozzuk le kicsit a halat és már mehet is a hal grillrácsba.
- Ha fent van a hal a grillen vegyük lejjebb a hőfokot közepes szintre (vagy akár picit lejjebb is) és hagyjuk sülni a finomságot.
- 8 perc után egyszer fordítsuk meg a töltött halat, majd jöhet még ugyanennyi a másik oldalnak is. Ha nem vagyunk biztosak benne, hogy elég a 8 perc, figyeljük a halat. Amikor opálossá válik a bőre és elkezd száradni, akkor jó lesz.
Extra tippek:
- A hal sütési idejének kiszámítása egyébként nagyon egyszerű, csak a „hüvelykujj-szabályt” kell követni. Ez azt jelenti, hogy a hal vastagságának minden 2,5 centimétere, 10 perccel növeli a sütési időt.
- Az oregánó magyar neve szurokfű. Gyógynövényboltokban ezen a néven érdemes keresni.