A Hasselback burgonya különleges köret, de sajt nélkül vagy vegán sajttal akár vegetáriánus fogásként is megállja a helyét. Minden húshoz tökéletesen illik.
Hasselback burgonya gázgrillen
írta: Bácsalmási Katalin
Hozzávalók:
- 8 db közepes méretű burgonya
- 4 evőkanál olvasztott vaj vagy olívaolaj
- 2 gerezd zúzott fokhagyma
- 1 teáskanál só
- 0,5 teáskanál frissen őrölt bors
- 1 teáskanál őrölt füstölt pirospaprika
- 50 gramm reszelt sajt
- 2 evőkanál aprított friss petrezselyem
- 2 fej lilahagyma
Elkészítés:
Elkészítés:
-
Burgonya előkészítése
- A burgonyákat alaposan mosd meg, de ne hámozd meg.
- Helyezd a burgonyát két fakanál közé, és vékony szeleteket vágj bele úgy, hogy az alját ne vágd át teljesen (így megmarad egyben).
-
Fűszerezés
- Keverd össze az olvasztott vajat vagy olívaolajat a reszelt fokhagymával, sóval, borssal és füstölt paprikával.
- Kend meg a burgonyákat a keverékkel, ügyelve arra, hogy a fűszeres vaj a vágások közé is bejusson.
- A lilahagymát vágd vékony szeletekre és minden vágásba helyezz egy karika hagymát.
-
Grillezés
- Melegítsd elő a Broil King gázgrillt közepes hőfokra (~180-200°C).
- Helyezd a burgonyákat közvetett hő fölé (ne közvetlenül a láng fölé), és csukd le a grill fedelét.
- Süsd kb. 40-50 percig, időnként megkenve a maradék vajjal.
-
Sajt és tálalás
- Amikor a burgonyák kívül ropogósak, belül pedig puhák, szórd meg őket reszelt sajttal, és süsd még 5-10 percig, hogy a sajt ráolvadjon.
- Szórd meg friss petrezselyemmel vagy snidlinggel, és tálald forrón.
Tipp: Ha extra ropogós burgonyát szeretnél, az utolsó 5 percben emeld meg a grill hőmérsékletét vagy tedd őket közvetlen hő fölé egy rövid időre.
Jó étvágyat!