A Hasselback burgonya különleges köret, de sajt nélkül vagy vegán sajttal akár vegetáriánus fogásként is megállja a helyét. Minden húshoz tökéletesen illik.

Hasselback burgonya gázgrillen

Elkészítési idő: 60 perc perc
Nehézség: 1

Hasselback burgonya gázgrillen

írta: Bácsalmási Katalin

Hozzávalók:

  • 8 db közepes méretű burgonya
  • 4 evőkanál olvasztott vaj vagy olívaolaj
  • 2 gerezd zúzott fokhagyma
  • 1 teáskanál só
  • 0,5 teáskanál frissen őrölt bors
  • 1 teáskanál őrölt füstölt pirospaprika
  • 50 gramm reszelt sajt
  • 2 evőkanál aprított friss petrezselyem
  • 2 fej lilahagyma

Elkészítés:

Elkészítés:

  1. Burgonya előkészítése

    • A burgonyákat alaposan mosd meg, de ne hámozd meg.
    • Helyezd a burgonyát két fakanál közé, és vékony szeleteket vágj bele úgy, hogy az alját ne vágd át teljesen (így megmarad egyben).
  2. Fűszerezés

    • Keverd össze az olvasztott vajat vagy olívaolajat a reszelt fokhagymával, sóval, borssal és füstölt paprikával.
    • Kend meg a burgonyákat a keverékkel, ügyelve arra, hogy a fűszeres vaj a vágások közé is bejusson.
    • A lilahagymát vágd vékony szeletekre és minden vágásba helyezz egy karika hagymát.
  3. Grillezés

    • Melegítsd elő a Broil King gázgrillt közepes hőfokra (~180-200°C).
    • Helyezd a burgonyákat közvetett hő fölé (ne közvetlenül a láng fölé), és csukd le a grill fedelét.
    • Süsd kb. 40-50 percig, időnként megkenve a maradék vajjal.
  4. Sajt és tálalás

    • Amikor a burgonyák kívül ropogósak, belül pedig puhák, szórd meg őket reszelt sajttal, és süsd még 5-10 percig, hogy a sajt ráolvadjon.
    • Szórd meg friss petrezselyemmel vagy snidlinggel, és tálald forrón.

Tipp: Ha extra ropogós burgonyát szeretnél, az utolsó 5 percben emeld meg a grill hőmérsékletét vagy tedd őket közvetlen hő fölé egy rövid időre.

Jó étvágyat!