Füstölt, nyárson sült, BBQ pulykamell zöldségekkel készítve, ami ízletes, laktató és meglepően gyorsan elkészül!

Nyárson sült füstölt pulyka BBQ szósszal

Elkészítési idő: 70 perc
Nehézség: 3

Nyárson sült füstölt pulyka BBQ szósszal

írta: Kamado Joe Magyarország

Hozzávalók:

  • 1 db (kb. 4 kg) csontos pulykamell
  • 2 db vöröshagyma
  • 3 db répa
  • 3 szál zellerszár
  • 2 ág friss rozmaring
  • 4 levél friss zsálya
  • 4 szál friss kakukkfű
  • 2 ek vaj
  • 1 ek BBQ fűszerkeverék
  • 5 ek BBQ Méz Sriracha
  • 1 adag hickory fa

Elkészítés:

  1. Melegítsük elő a kamado grillt 160 fokra.
  2. Húzzuk a faszenet a grill egyik falához, hogy jól átmelegítse a kerámiát.
  3. Amíg melegszik a grill, készítsük elő a pulykát. A mellcsontot törjük el (a gerincet vegyük ki) és a  tenyerünkkel nyomjuk le a pulykahúst, hogy szépen kiterüljön a mell.
  4. A kezünkkel nyúljunk be a bőr és a hús közé, hogy közvetlenül a húst fűszerezhessük. De figyeljünk, mert nem kell leválasztani a bőrt teljesen.
  5. Kenjük le a vajjal a húst a bőr alatt, majd szórjuk meg kívül-belül a BBQ fűszerkeverékkel, majd a Sriracha szósszal és közben felváltva adagoljuk az összetépkedett zöldfűszereket is a bőr alá.
  6. Amikor megízesítettük a mellet kívül és a bőr alatt is, akkor tegyük a húst a forgónyárs kosárba (vagy a rotisserie nyársra.
  7. Dobjuk az izzó faszénre a hickory fát és indítsuk is a sütést, majd csukjuk le a tetőt.
  8. Süssük 35-40 percig a húst és közben pucoljuk meg a zöldségeket és vágjuk őket nagyobb, falatnyi darabokra.
  9. Amikor letelt az idő, tegyük a forgókosárba a zöldséget. (Ha maradt fűszer a csirke ízesítése után, bátran használjuk fel a zöldségeknél. Egyébként elég a só, bors vagy  fűszerkeverék ízlés szerint.)
  10. Süssük a húst tovább (időnként lekenhetjük Srirachávál. Amikor a hús belseje elérte a 71-73 hőfokot, vegyük le és pihentessük 15 percig.
  11. Tegyük a zöldségeket egy tálra, majd fektessük rá a szeletekre vágott pulykamellet.

+ 1 tipp: A Kamado Joe grillekhez létezik nagy nyárs, amit Joetisserie-nek hívnak és tökéletes a nagyobb húsokhoz, mint ez a pulyka.

+ 2 tipp: A forgónyársra szerelhető kosár segít, hogy a lassan sülő ételek minden oldala egyformán ropogós és átsült lehessen.