- írta: Peitli Csilla
Füstölt, nyárson sült, BBQ pulykamell zöldségekkel készítve, ami ízletes, laktató és meglepően gyorsan elkészül!
Nyárson sült füstölt pulyka BBQ szósszal
írta: Kamado Joe Magyarország
Hozzávalók:
- 1 db (kb. 4 kg) csontos pulykamell
- 2 db vöröshagyma
- 3 db répa
- 3 szál zellerszár
- 2 ág friss rozmaring
- 4 levél friss zsálya
- 4 szál friss kakukkfű
- 2 ek vaj
- 1 ek BBQ fűszerkeverék
- 5 ek BBQ Méz Sriracha
- 1 adag hickory fa
Elkészítés:
- Melegítsük elő a kamado grillt 160 fokra.
- Húzzuk a faszenet a grill egyik falához, hogy jól átmelegítse a kerámiát.
- Amíg melegszik a grill, készítsük elő a pulykát. A mellcsontot törjük el (a gerincet vegyük ki) és a tenyerünkkel nyomjuk le a pulykahúst, hogy szépen kiterüljön a mell.
- A kezünkkel nyúljunk be a bőr és a hús közé, hogy közvetlenül a húst fűszerezhessük. De figyeljünk, mert nem kell leválasztani a bőrt teljesen.
- Kenjük le a vajjal a húst a bőr alatt, majd szórjuk meg kívül-belül a BBQ fűszerkeverékkel, majd a Sriracha szósszal és közben felváltva adagoljuk az összetépkedett zöldfűszereket is a bőr alá.
- Amikor megízesítettük a mellet kívül és a bőr alatt is, akkor tegyük a húst a forgónyárs kosárba (vagy a rotisserie nyársra.
- Dobjuk az izzó faszénre a hickory fát és indítsuk is a sütést, majd csukjuk le a tetőt.
- Süssük 35-40 percig a húst és közben pucoljuk meg a zöldségeket és vágjuk őket nagyobb, falatnyi darabokra.
- Amikor letelt az idő, tegyük a forgókosárba a zöldséget. (Ha maradt fűszer a csirke ízesítése után, bátran használjuk fel a zöldségeknél. Egyébként elég a só, bors vagy fűszerkeverék ízlés szerint.)
- Süssük a húst tovább (időnként lekenhetjük Srirachávál. Amikor a hús belseje elérte a 71-73 hőfokot, vegyük le és pihentessük 15 percig.
- Tegyük a zöldségeket egy tálra, majd fektessük rá a szeletekre vágott pulykamellet.
+ 1 tipp: A Kamado Joe grillekhez létezik nagy nyárs, amit Joetisserie-nek hívnak és tökéletes a nagyobb húsokhoz, mint ez a pulyka.
+ 2 tipp: A forgónyársra szerelhető kosár segít, hogy a lassan sülő ételek minden oldala egyformán ropogós és átsült lehessen.